Proruský politik Igor Dodon v polovině listopadu porazil ve druhém kole prezidentských voleb prozápadní protikandidátku Maiu Sanduovou. Po vítězství řekl, že chce úzce hospodářsky spolupracovat s Ruskem a vyhlásit referendum o zrušení asociační smlouvy s Evropskou unií.

Čtěte také: Na 2000 Rumunů manifestovalo za připojení Moldavska

"Pevně doufáme, národ Moldavska pevně doufá, že rokem 2017 začínáme novou etapu a že dokážeme obnovit strategické partnerství (s Ruskem) v hlavních směrech," řekl Dodon na úvod setkání s Putinem. To, že zvítězil v prezidentských volbách, podle něj znamená, že většina moldavských voličů hlasovala za zachování státnosti, za neutralitu a za strategické partnerství s Ruskou federací.

Čtěte také: Východní Evropa se navrací do Moskvy

Dodon rovněž mimo jiné připomněl, že jeho návštěva je první cestou šéfa moldavského státu v Rusku po devět let trvající přestávce.

Putin dal najevo, že si od nástupu Dodona do úřadu moldavského prezidenta slibuje i návrat Kišiněva do náruče Moskvy. "Pevně doufám, že vaše první návštěva v Rusku, která je vaší první cestou do zahraničí v roli prezidenta, bude dobrým impulzem pro rozvoj našich dvoustranných vztahů ve všech směrech," prohlásil.

Jak Dodon v Moskvě zopakoval, Moldavsko by po příštích parlamentních volbách v zemi mohlo zrušit dohodu o přidružení k Evropské unií. Na společné tiskové konferenci s Putinem uvedl, že je "zvláštní", že po podepsání dohody v roce 2014 obchod s EU ochabl. "Z této dohody jsme nic nezískali," řekl moldavský prezident. "Nejsme proti EU, máme společné hranice, ale nemůžete budovat vztah na protiruské rétorice," dodal.

Dodonův příklon k Rusku a odklon od EU je v rozporu s postojem současné moldavské vlády. Od nástupu do úřadu se nicméně postoje moldavského vůdce neustále proměňují, poznamenala agentura Reuters. Dodon například již dříve vyzval k předčasným parlamentním volbám, které by měly přispět ke konci současného kabinetu, zároveň ale uvedl, že by prezident země "neměl být ani proevropský ani proruský". A dnes zopakoval, že Kišiněv nemá v úmyslu vybudovat si ve vztahu k Evropské unii "železnou oponu".