Ruská média uvedla, že policie o víkendu zadržela dvakrát více lidí než při masových protestech na Blatném náměstí v Moskvě v roce 2012, které vyvolalo znovuzvolení prezidenta Vladimira Putina. Organizace OVD-info uvedla, že část demonstrantů byla prakticky ihned propuštěna.

Podle dnešního prohlášení kremelského mluvčího Dmitrije Peskova byla činnost policie "absolutně korektní a profesionální". V Moskvě podle něj protestní akce nebyly povolené, bránily dopravě a ohrožovaly bezpečnost lidí. Tvrzení organizátorů, že akce byla povolená, je podle mluvčího "vědomá lež a provokace".

Čtěte také: V Rusku demonstrovaly tisíce lidí proti korupci. Šéf opozice byl zatčen

Organizátor nedělního protestu Alexej Navalnyj tvrdí, že chystanou demonstraci řádně ohlásil. Radnice nesouhlasila s místem konání, ale v zákonné lhůtě podle opozičního vůdce nenavrhla jiný prostor. Proto se demonstrace konala podle původního plánu na Tverské třídě v centru metropole.

Na výzvy USA a Evropské unie k propuštění zatčených, k nimž se dnes připojila i česká diplomacie, Kreml podle Peskova nepovažuje za nezbytné reagovat. "S touto výzvou nemůžeme souhlasit. V tomto případě nemůžeme výzvu vzít na vědomí. Závazky z Rady Evropy neznamenají nezbytnost porušovat vlastní zákony," konstatoval mluvčí Vladimira Putina.

Přečtěte si: Útok v Berlíně: kriminalisté varovali před Amrim už před rokem

Peskov připustil, že stížnosti a návrhy, které se objevily na povolených nedělních demonstracích, vláda prostuduje. "V některých městech byly mítinky povolené a konaly se v přísném souladu se zákonem," řekl mluvčí. "V těchto případech budou nepochybně hesla a návrhy, i kritika, která zazněla, brány v úvahu," konstatoval.

Demonstrace, které uspořádala ruská opozice, se většinou uskutečnily navzdory policejnímu zákazu. Protesty se konaly v asi 80 ruských městech, jen ve 20 z nich je úřady povolily.