Předměstí ruského města Doněck v Rostovské oblasti, které kromě názvu nemá nic společného s východoukrajinským velkoměstem Doněck, se pod palbu dostalo v neděli ráno během bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty z neuznávané Luhanské lidové republiky o pohraniční přechod Izvaryne, rusky Izvarino.

Jeden z granátů odpálených z ukrajinské strany explodoval na dvorku jednoho z domů v Doněcku, kde zahynul místní obyvatel. Další granát vybuchl v sousedním domě, kde zranil dvě ženy, matku a dceru. Podle ruských pohraničníků na ruské území přeletělo celkem sedm granátů, napsal list.

"Očití svědci, sledující boj z návrší na ruské straně, uvedli, že palba se vedla z pozic, které jsou několik týdnů obsazeny ukrajinskou armádou," napsal Kommersant a dodal, že obě strany ukrajinského konfliktu popřely, že by ruské území ostřelovaly. Upozornil, že místo dopadu granátů se nalézá jen pár stovek od ukrajinské hranice, za níž hned leží základna separatistů, pravidelně ostřelovaná ukrajinskou armádou.

Další incidenty

Granáty podle listu v tomto místě nepřeletěly do Ruska poprvé: 4. července se tu pod palbu dostal televizní štáb ruské stanice a o den později v Rusku explodovaly tři granáty, jeden na parkovišti pohraničníků.

O přechod se válčí už skoro dva týdny, jde o jedno z posledních míst, přes které se k povstalcům dostávají z Ruska dobrovolníci a "humanitární zásilky". K odrážení útoků armády rebelové používali podle listu i minomety.

"Tragédie v ruském Doněcku ještě více vyostřila i tak napjaté vztahy mezi Moskvou a Kyjevem," poznamenal list a dodal, že podle zdroje blízkého Kremlu zvažuje ruská strana možnost "zasazení cílených odvetných úderů" - a "přesně ví, odkud se střílí".

"Naše trpělivost není bezmezná," upozornil citovaný zdroj. Zároveň ujistil, že nemá jít o nějakou rozsáhlou akci, ale o jednotlivé údery zaměřené na pozice, odkud se na ruské území střílí.

Jako civilizované země

Analogickou myšlenku už na veřejnosti vyslovil místopředseda Rady federace, horní komory ruského parlamentu. "Jediné východisko je s tím bojovat tak, jako civilizované země, USA, EU. Je třeba využít přesné zbraně, tak jako Izrael, abychom zničili ty, kdo granát odpálili," řekl Jevgenij Bušmin. Ten je v Radě federace za Rostovskou oblast, kde leží ruský Doněck.

Ani experti podle listu nepředpokládají, že by Moskva přistoupila k velké vojenské intervenci, protože Kreml si je vědom dlouhodobých následků takového zásahu.

Nicméně list Vedomosti dnes upozornil, že ruské jednotky se znovu soustřeďují několik kilometrů od hranic s Ukrajinou, jak svědčí záběry z vykládky tanků, samohybných děl a další techniky ve městě Sudža v Kurské oblasti, respektive přesuny motostřeleckých jednotek v Belgorodské oblasti. Naproti, na ukrajinské straně, podle experta Michaila Barabanova, téměř nezůstaly žádné jednotky, protože většina bojeschopných sil je soustředěna okolo Luhanska a Doněcka na východě Ukrajiny, a tak v případě ruského vpádu by ukrajinské armádě hrozilo obklíčení. Podle zdroje z ministerstva obrany "nelze hovořit o hrozbě vstupu našich vojsk na Ukrajinu, avšak v případě dalšího ostřelování našeho území může následovat odvetná palba".