Úspornými opatřeními již dva roky sužovaní obyvatelé shánějí pověsti a mapy o místech, kde jsou údajně ukryty zlaté a či jiné cenné předměty především ze dvou minulých století. Neodrazuje je ani to, že tato činnost je v zemi bez úředního povolení trestná.

"Bylo zvykem, že se tím zabývalo pár skupin, jejichž členové se znali navzájem. Nyní se do toho dal snad každý," cituje AP čtyřicetiletého muže, který se zapojil do kopání v oblasti těžkých bojů za druhé světové války u města Grevena, kde po utíkajících Němcích prý zůstalo i zlato.

Lidé přicházejí s mapami a tipy míst, ale nikdo nic zpravidla nenachází. "Krize pobídla mnoho lidí k hledání možnosti získat snadno peníze," vysvětlil muž, který si nepřál být jmenován, protože jeho počínání je nelegální.

Kolem 40 let bylo také pěti mužům, které před několika dny policie zatkla. Skupinka v naději rychlého zbohatnutí neváhala pomocí těžké techniky vykopat v kopci u Greveny patnáctimetrový tunel, jehož vchod ukrývala starou dekou. "Řekli, že jim místo ukázal jistý starý muž, podle kterého je zde poklad. Neupřesnili ale, co vlastně hledali," uvedl šéf místní policie.

Až pětileté vězení hrozí také sedmi mužům, kteří byli zatčeni poté, co po nocích v touze po zlatě tajně vykopali jedenáctimetrovou šachtu v opuštěném lomu asi 25 kilometrů severně od Soluně.

"Je hodně lidí, kteří hledají v naší oblasti, protože Němci v lomu pracovali a mnozí obyvatelé si myslí, že zde zanechali zlato," uvedl představitel místní radnice. Poznamenal, že se mezi lidmi šíří zprávy o nalezení zlatých mincí. Dodal, že ale skupina, která před lety dostala povolení ke kopání, zde nic nenašla.

Hrozba trestu neodrazuje lidi, kteří se nechtějí dělit se státem o případně nalezené cennosti, jak vyžaduje zákon. "Lidé, kteří hledají zlato, jsou maniaci. Nikdy toho nenechají, dokud něco nenajdou. Je to jako nezkrotná hráčská vášeň," tvrdí údajný čtyřiatřicetiletý bývalý zlatokop Panagiotis.

Dokonce v centru Soluně, která je druhým největším řeckým městem, začali lidé tajně kopat na základě legendy, že v základech jednoho tamního starého tureckého domu byly za bojů s Turky v letech 1860 až 1870 ukryty zlaté mince. Nikdo ale ani zde nic zatím nenašel.