Podle kubánského deníku pro mladé Juventud Rebelde se Elián nechal slyšet, že nikdy nezradí bývalého kubánského prezidenta Fidela Castra a jeho nástupce bratra Raúla.
Do svazu údajně vstoupil letos spolu s dalšími 18 tisíci mladými Kubánci.

Dnes 14letému Elianovi bylo jen šest let, když jeho příbuzní v Miami prohráli soudní při o možnost jeho setrvání ve Spojených státech. Chlapec se poté spolu se svým otcem, který pro něj z „Ostrova svobody“ přijel, vrátil zpět na Kubu.

Elián byl jedním z mála přeživších, který se zachránil po potopení voru převážejícím kubánské uprchlíky přes Floridskou úžinu. Chlapcova matka, která jej doprovázela při pokusu o útěk, ztroskotání voru nepřežila.

Nad chlapcovým „soukromím“ dnes bdí kubánské úřady.

Reformy. Nebo ne?

Kubánští komunisté v čele s Raúlem Castrem se v poslední době snaží vytvořit příznivější obraz své domoviny v zahraničí. V zemi byly zrušeny některé dlouholeté zákazy – včetně zápovědi vlastnit počítač a mobilní telefon, nebo vstupovat do oblastí vyhrazených pro západní turisty.

Lidskoprávní organizace nicméně varují, že uvolnění na ostrově je pouze gestem navenek. V kubánských věznicích je stále zadržována řada vězňů svědomí, úřady navíc nedávno tvrdě zasáhly proti Ženám v bílém – neoficiální organizaci manželek a sester mužů vězněných za politickou činnost.

Ani běžní Kubánci navíc nebudou mít z ohlášených reforem v blízké době prospěch. S průměrným platem okolo deseti dolarů měsíčně si většina z nich počítač ani mobilní telefon dovolit nemůže.