Podle krátkého prohlášení ministerstva byl první případ zaznamenán 6. ledna, nikdo nezemřel a případů cholery již ubývá. Agentura AP ale tvrdí s odvoláním na rodinné příslušníky údajné oběti, že v lednu zemřel na choleru přinejmenším jeden člověk.

Agentura Reuters cituje nejmenované představitele ministerstva a lékaře, podle nichž mohly onemocnět i stovky lidí. Podle představitelky ministerstva je možné choleru vystopovat k baseballovému zápasu v havanské čtvrti Cerro. „Byly to buď sendviče s vepřovým, nebo limonáda Tan Rico," řekla agentuře představitelka ministerstva. „Onemocněli i někteří baseballoví hráči."

Zatím neonemocněl žádný cizinec

Havana má 2,2 milionu obyvatel. Je oblíbeným cílem desetitisíců zahraničních turistů, ale zatím nejsou zprávy o tom, že by onemocněl nějaký cizinec.

Cholera nebyla na ostrově zaznamenána po desetiletí – až do loňského léta, kdy na ni v provincii Granma zemřeli tři lidé. Od té doby se objevilo několik ojedinělých případů, ale všechny souvisely s výskytem cholery v Granma a šíření bylo hned zastaveno, řekla představitelka ministerstva zdravotnictví.

Tentokrát je to podle ní jiné. „Je hodně případů, ale jsme dobře připraveni… Doufejme, že to můžeme zastavit, než to bude mnohem horší," řekla.

Cholera se šíří především potravinami a znečištěnými vodními zdroji. Po krátké inkubační době se objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Při včasném zajištění lékařské péče je cholera celkem snadno léčitelná.