„Víme, že ústup (kurdských) bojovníků začal," prohlásil předseda Strany míru a demokracie (BDP) Selahattin Demirtaş. Podle kurdského tisku by se během dneška mělo vydat na pochod 200 až 500 z asi dvou tisícovek bojovníků, první skupinky by do Iráku měly dojít během týdne.

Turecké úřady ústup ještě nepotvrdily. „Pozorovali jsme pohyb mezi členy skupin (PKK), ale nejsme s to zjistit, zda jde o přeskupení, anebo o přípravy ke stažení," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z bezpečnostních struktur.

PKK dříve obvinila tureckou armádu, že ohrožuje odsun tím, že vysílá k průzkumu bezpilotní letouny a posiluje jednotky v pohraničí. Ale podle Reuters na šedém nebi nad jihovýchodním Tureckem nebyla patrná žádná vojenská aktivita.

K odsunu vyzval vězněný vůdce Abdullah Öcalan

Odsun rebelů ohlásil minulý měsíc vůdce povstalců z PKK Murat Karayilan. Podle něj bude stahování postupné a skončit by mohlo letos na podzim. Povstalci ale varovali, že jakákoliv závažná provokace ze strany turecké armády bude znamenat, že stahování přeruší.

K odsunu z Turecka a návratu na severoirácké základny vyzval rebely jejich vězněný vůdce Abdullah Öcalan, kterého turecké úřady dopadly v roce 1999. Úřady odhadují, že nyní se v Turecku pohybuje 1500 až 2000 kurdských rebelů. Více než 30 let trvající boje mezi povstalci z PKK a tureckou armádou si vyžádaly přes 45.000 životů.

Vesničané na jihovýchodě země podle webu listu Hürriyet zahlédli časně ráno několik kolon rebelů mířících do hor a k Iráku. „Stahují se i se svými zbraněmi," upozornil bulvární list Sozcu.

Stažení rebelů je pro Ankaru důležité

Velitel PKK Karayilan dříve uvedl, že jeho bojovníci nesloží zbraně, dokud Turecko nezavede demokratické reformy zvětšující práva Kurdů a neomilostní všechny rebely včetně Öcalana.

Turecká armáda nepotvrdila, že by kvůli odsunu povstalců podnikala nějaká zvláštní opatření. Jen sdělila, že „boj proti jakémukoliv terorismu" pokračuje. Během ústupu v roce 1999 turečtí vojáci zaútočili a zabili na 500 rebelů.

Vicepremiér Bülent Arinç však zdůraznil, že stažení rebelů je pro Ankaru důležité: „Cítíme, že jsme blízko k dosažení výsledků". Stanice BBC připomněla, že premiér Recep Tayyip Erdogan opakovaně slíbil, že armáda nezaútočí na žádné ustupující bojovníky PKK.