Výbor se podle newyorského listu chce Kushnera zeptat na dvě schůzky za účasti ruského velvyslance Sergeje Kisljaka, které se měly uskutečnit loni v prosinci v Trumpově newyorském sídle. Senátory zajímá také setkání Kushnera se šéfem ruské státní rozvojové banky z téže doby.

Podle ruských médií jde o Kushnerovo setkání se Sergejem Gorkovem, ředitelem ruské Banky pro rozvoj a vnější hospodářské vztahy (Vněšekonombank - VEB). Schůzku zorganizoval Kisljak. Banka je na seznamu ruských institucí, které vláda dřívějšího prezidenta Baracka Obamy zařadila v roce 2014 na sankční seznam kvůli ruské okupaci ukrajinského Krymu. Sankcím je vystaven i sám Gorkov.

Banka VEB dnes podle Reuters potvrdila, že se její představitelé s Kushnerem setkali a že schůzka měla podobu propagace rozvojové strategie.

Čtěte také: Zeman poletí za Trumpem. Termín návštěvy se dozví až tři týdny před odletem

Členové týmů čerstvě zvoleného prezidenta USA se běžně setkávají s řadou zahraničních činitelů včetně ruských, upozorňuje list. Trumpova mluvčí Hope Hicksová americkému deníku řekla, že Kushner se loni v prosinci setkal s desítkami lidí z nejrůznějších zemí světa. Kushner je podle Hicksové nicméně ochoten před senátním výborem vypovídat.

Dobrovolnost potvrdil i výbor. "Pan Kushner nebude jistě posledním člověkem, kterého výbor vyzve k poskytnutí svědectví. Očekáváme od něj, že poskytne odpovědi na klíčové otázky, které v našem šetření vyvstaly," uvedli ve společném prohlášení republikánský předseda výboru Richard Burr a senátor Mark Warner, který je nejvýše postaveným demokratem ve výboru.

Čtěte také:  Porno na počítači prezidenta. Národní bezpečnostní úřad o tom nevěděl

Vliv Ruska na americké prezidentské volby vyšetřují čtyři kongresové výbory. Poznatky o údajném ruském ovlivňování voleb shromažďuje i Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Žádná z těchto institucí šetření dosud neuzavřela.