V Rakousku při úklidu zaplaveného domu zemřel na zástavu srdce osmdesátiletý muž.

V Magdeburku i ve městě Wittenbergu, které leží asi 50 kilometrů proti proudu, lidé sledují Labe se směsicí naděje a strachu. V Magdeburku evakuovali nemocnici, ohrožena vysokou vodou je zejména čtvrť Rothensee, kde je velký přístav a řada průmyslových podniků. Železniční most přes Labe byl uzavřen, radnice připravuje evakuační centra.

Znepokojení v okolí Magdeburku vyvolaly zprávy o anonymních telefonátech, které vyhrožovaly pumovými útoky na přehradní nádrže. Ministr vnitra Holger Stahlknecht podle agentury DPA výhrůžky bere vážně a nařídil zesílení policejní ochrany i sledování přehrad z vtrulníků.

I ve Wittenbergu dnes nad ránem zaznamenali rekord, když Labe překonalo výšku 7,67 metru. Do úterý by se hladina mohla zvýšit až na 8,1 metru. Město vyzvalo asi 1500 obyvatel staré zástavby při řece, aby své domovy opustili. Krizová situace ve východoněmeckém povodí Labe podle odhadů meteorologů potrvá v závislosti na počasí ještě tři nebo čtyři dny.

V braniborském Mühlbergu v sobotu vojáci a dobrovolníci museli zpevnit přehradní nádrž na Labi 35.000 pytli písku a práce pokračovala ještě celou noc na dnešek. V sousedním Sasku sice hladina řeky na některých místech už poklesla, ale obavy obyvatel po ohlášení nových dešťů neustupují. V obci Grosstreben-Zwethau voda částečně narušila hráze a hasiči vyzvali k evakuaci 400 lidí. Většina z nich ale příkazu neuposlechla.

Postiženou oblast dnes navštívil prezident Joachim Gauck. V Sasku rozmlouval s oběťmi povodní a v Halle se zúčastnil mše za oběti záplav.

Kancléřka Angela Merkelová na konferenci německých žen v Mnichově prohlásila, že vláda učiní vše potřebné, aby se lidé do svých opravených obydlí mohli vrátit. "Německo projevuje mimořádnou soudržnost, a tak by to mělo zůstat," řekla Merkelová. Podle listu Leipziger Volkszeitung chce německá vláda o obnově poničených oblastí jednat na mimořádném zasedání s vedením jednotlivých spolkových zemí.

Do boje s vodním živlem bylo v Německu zatím nasazeno 70.000 hasičů a 11.000 vojáků. Meteorologové dnes vydali novou předpověď pro spolkové země Dolní Sasko, Meklenbursko-Přední Pomořansko a Šlesvicko-Holštýnsko, kde se zřejmě znovu zvýší hladiny řek po očekávaných deštích.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes v listě Passauer Neue Presse nevyloučil, že slibovaná finanční pomoc státu ve výši 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) se bude muset zvýšit.

V Rakousku si povodně vyžádaly lidskou oběť, když v tyrolském Kitzbühelu zemřel osmdesátiletý muž. Při úklidu bahna ze zaplaveného statku podle lékařů přecenil své síly a podlehl infarktu. Jeho mrtvé tělo dnes našli sousedi na břehu místního potoka.