"Giampiero a všichni ostatní hoteloví hosté zaplatili a shromáždili se na recepci. Byli připravení odjet, jakmile dorazí sněžný pluh," uvedl Marcello. Hostům podle něj nejdříve řekli, že pluh cestu prohrne do 15. hodiny, pak se ale jeho příjezd posunul na 19. hodinu. "Měli už připravené kufry, všichni hosté chtěli odjet," dodal.

Čtěte také: V zasypaném hotelu našli italští záchranáři už čtyři mrtvé

"Jsem naživu, protože jsem šel do auta, abych vzal léky své ženě, kterou bolela hlava," řekl Parete záchranářům. Když se obrátil směrem k budově, viděl "padat na hotel horu". Lavina pohřbila i jeho, muži se ale podařilo vyprostit se vlastními silami, napsal list La Repubblica.

Posléze osmatřicetiletý Parete podle svých slov našel dalšího muže, který lavinu přežil. Fabio Salzetta v hotelu pracoval jako údržbář. Společně pak zavolali Pareteho příteli Marcellovi. "V hotelu jsou mé dvě děti a manželka," uvedl Parete, který je spolu s druhým přeživším v nemocnici ve městě Pescara.

Marcella, kterému se dvojice dovolala, se podle svých slov pokusil zalarmovat policii a prefekturu v Pescaře, nikdo mu prý ale nevěřil. "Úřad prefekta mi řekl, že to není pravda, protože v hotelu je vše v pořádku," tvrdí Marcello. Podle něj ho vážně začali brát až po několika telefonátech a pomoc dorazila až dvě hodiny po pádu laviny. První záchranáři se na místo neštěstí museli dostat na lyžích. Kromě Pareteho a Salzetty na místě nezaznamenali žádné známky života. Pohřešují se zhruba tři desítky lidí.

Čtěte také: Itálie nestíhá pomáhat zasněženým oblastem

V zasypaném italském hotelu byli kromě Italů i cizinci
Mezi lidmi pohřešovanými v souvislosti s pádem laviny na hotel Rigopiano na úpatí středoitalského pohoří Gran Sasso jsou i cizinci. V zasypané budově byli podle Bukurešti tři Rumuni a podle některých italských médií také Němci a Švýcaři. Většinu z asi tří desítek pohřešovaných ale tvoří Italové.

Pohřešování tří Rumunů - matky se dvěma dětmi - potvrdilo ministerstvo zahraničí v Bukurešti, uvedla agentura DPA i některá rumunská média. Podle seznamu jmen pohřešovaných, který zveřejnil list La Stampa, se v Rumunsku narodila třiačtyřicetiletá Adriana Vranceau. Podle všeho jde o manželku jednoho ze dvou přeživších mužů Giampiera Pareteho. Zda měla žena a její dvě děti ve věku sedmi a šesti let, které jsou také na seznamu, jen rumunské, nebo také italské občanství, není jasné.

Italský list Il Centro dnes uvedl, že v hotelu byli také občané Německa a Švýcarska. Německé ministerstvo zahraničí ale tuto informaci nepotvrdilo. "(Německé) velvyslanectví je v úzkém kontaktu s italskými úřady a snaží se o co nejrychlejší objasnění situace," uvedla německá diplomacie.

Seznam hostů, který zveřejnila La Stampa, uvádí jednoho dvaadvacetiletého muže ze Švýcarska. Mezi pohřešovanými osobami je také padesátiletá žena s italsky znějícím jménem a poznámkou "s trvalým pobytem v Německu". Zda jde přímo o německou občanku, z informací listu nevyplývá.

Podle italského tisku většinu návštěvníků i zaměstnanců hotelu tvořili Italové. Byli mezi nimi lidé z regionu Abruzzi, ve kterém ubytovací zařízení leží, z přilehlého regionu Marche, z Říma a z jihoitalských měst Salerno a Cosenza.

Nejasný je zatím stále přesný počet zavalených lidí. Různá média i úřední osoby udávají čísla od 25 do 30 osob. Šéf úřadu civilní ochrany regionu Abruzzi Mario Mazzocca agentuře ANSA řekl, že v hotelu mohlo být až 35 lidí. "Oficiálně registrovaných bylo méně: 22 hostů a sedm zaměstnanců," řekl. Je ale podle něj pravděpodobné, že tam byli i další lidé.