Nadále není jasné, koho Le Penová bude mít za soupeře. V prvním kole by šéfka Národní fronty měla s přehledem vyhrát s 27 procenty hlasů. O druhé místo se dělí bývalý premiér a kandidát tradiční pravice François Fillon s bývalým ministrem hospodářství a centristou Emmanuelem Macronem - každý z nich by měl dostat po 20 procentech hlasů.

Přečtěte si: Rusko mělo vliv na pokus o státní převrat v Černé hoře, tvrdí prokurátor

"Tato čísla je nutné brát s rezervou, protože všechno se změní po prvním kole. Přesto (Le Penová) nikdy nebyla v tak příznivé situaci. To je bezprecedentní," komentoval vývoj voličských preferencí Frédéric Micheau z agentury provádějící průzkumy veřejného mínění OpinionWay.

Fillon, kterého pronásleduje skandál kolem údajného fiktivního zaměstnávání příbuzných jako parlamentních asistentů, by v druhém kole měl Le Penovou stále porazit. Jeho náskok ale spadl z výšin nad 60 procent a je nyní na 56 procentech. Macron, který si v honbě za novými hlasy napříč politickým spektrem zase jiné voliče podle všeho znepřátelil, zaznamenal také ztráty. Nad Le Penovou momentálně vede s 58 procenty voličských preferencí.

Pokud by ztráta šesti až osmi procentních bodů byla pro oba muže konečná, jeden z nich se stane novým francouzským prezidentem. Do volby ale zbývají ještě dva měsíce a nynější trend zatím ukazuje, že Le Penová nabývá na síle.

Podle Micheaua je současná Francie vzdálená situaci z roku 2002, kdy tehdejší pravicový kandidát Jacques Chirac ve druhém kole prezidentských voleb drtivě porazil s 82 procenty nacionalistu Jeana-Marieho Le Pena, otce nynější kandidátky.

Le Penové nyní nahrávají kontroverze kolem policejní brutality a nepokoje na předměstí Paříže, přičemž Macron všeobecně "ztrácí na síle".

Mohlo by vás zajímat: Migranti pronikli na španělské území. Překonali šestimetrový plot