„Polsko by mělo vůči Rusku zaujmout rozhodný postoj. (Ruský prezident Vladimir) Putin nám chce svými jadernými zbraněmi nahnat strach, tak proč bychom neměli mít my takový arsenál?" ptá se bývalý šéf odborového hnutí Solidarita, které bylo v 80. letech hybnou silou pádu komunismu v Polsku.

„Měli bychom si vypůjčit a rozmístit jaderné zbraně a ukázat Putinovi, že pokud ruský voják vstoupí jedinou nohou na naši půdu, udeříme. Aby bylo jasno," žádá sedmdesátiletý Walesa.

Agentura AFP podotýká, že v současnosti neexistuje možnost si jadernou zbraň vypůjčit nebo pronajmout. Ovšem některé země, například Belgie, Německo, Nizozemsko, Itálie a Turecko, na svém území mají „sdílené" jaderné zbraně v rámci NATO.

Podle Walesy by Polsko mělo jasně říci: „Pane Putine, nedovolíme vám udělat ani krok vpřed. Pokud se o to pokusíte, zahynete a my zahyneme také," prohlásil Walesa.

„Já jako nositel Nobelovy ceny za mír bych šel bojovat proti Putinovi, abych bránil Polsko. Mám Rusy rád, ale nedovolil bych, aby cizí síly vstoupily do Polska," poznamenal polský exprezident.