České ministerstvo zahraničí nemá žádné informace o případných zraněných či ohrožených českých občanech, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Situaci na místě sleduje český honorární konzul.

Požáry na Madeiře, která leží v Atlantiku severozápadně od Afriky, vypukly před několika dny a dnes v noci postoupily až do historického centra hlavního města Funchal. Podle agentury AP požár zasáhl i pětihvězdičkový hotel.

"Moje vlastní cestovní kancelář musela zrušit několik pobytů, protože přímo shořel hotel, ve kterém měli klienti bydlet," řekl místopředseda asociace Jan Papež. Asociace podle něj nemá informace o žádném zraněném českém občanovi, je ve spojení i s ministerstvem zahraničí. Rozhodnutí o rušení pobytů je ale podle něj na každé cestovní kanceláři zvlášť.

Podle mluvčího cestovní kanceláře Fischer Jana Bezděka pokračují všichni klienti v dovolené a jsou v pořádku. "Hotely, ve kterých bydlí, nepatří k těm, které byly požárem zasaženy. Podle informací, které máme přímo od delegátky z Madeiry, se situace výrazně uklidnila a oheň se hasičům podařilo dostat pod kontrolu," dodal mluvčí. Pokud by se situace dramatizovala, je podle něj kancelář připravena adekvátně reagovat.

Cestovní agentura Invia.cz hlásí, že všichni její klienti jsou v pořádku, žádný z nich ani nebyl evakuovaný. Podle marketingového ředitele Michala Tůmy není důvod k obavám. "Dle vyjádření delegátky není v přímořských oblastech jako je Canico a pobřeží Funchalu v tuto chvíli žádný smog ani kouř a požáry přetrvávají pouze v horách. Nejužší centrum Funchalu je nyní uzavřené z důvodu nezbytných oprav a došlo k drobným dopravním omezením na některých komunikacích," dodal Tůma. Tato omezení ale podle něj budou v nejbližších dnech odstraněna. Letiště, které bylo ve středu z preventivních důvodů uzavřené, již podle něj funguje.

Oheň se rychle šíří kvůli silnému větru a horku. Boj s ohněm ztěžuje kopcovitý terén a husté zalesnění. Místní úřady proto očekávají v nejbližších hodinách další posilu požárníků z Lisabonu, odkud dnes v noci již přiletěl vojenský letoun s desítkami hasičů.

Evakuovány byly i dvě nemocnice

V asi stodvacetitisícovém Funchalu, kde je nyní v letní sezoně i mnoho turistů, byly evakuovány stovky lidí z jejich domovů i dvě nemocnice.

Letiště ve Funchalu, které je jedním z nejfrekventovanějších v Portugalsku, zrušilo několik letů kvůli silnému větru. Na ostrově bylo rovněž uzavřeno několik silnic.

Místní policie také oznámila, že zadržela pyromana, který je podezřelý, že způsobil jeden z požárů na ostrově, které mají několik ohnisek. Podle španělského deníku El Mundo jde o čtyřiadvacetiletého muže.

Kromě ostrova Madeira zuří lesní požáry již několik dní také na portugalské pevnině, kde na severu a v centrální části země hasiči nyní bojují s ještě dvanácti velkými požáry.