Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová oznámila, že Rusko chce svolat mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, na kterém by se projednaly útoky koalice na syrské vojáky. Podle Zacharovové útoky ohrožují rusko-americkou dohodu o Sýrii a vypadají jako důkaz toho, že Washington pomáhá ozbrojencům IS. "Žádáme plné a detailní vysvětlení od Washingtonu. Toto vysvětlení musí být učiněno v Radě bezpečnosti OSN," řekla Zacharovová televizní stanici Rossija-24. Syrské ministerstvo zahraničí pak vyzvalo Radu bezpečnosti, aby odsoudila to, co podle něj je agrese USA, a požaduje, aby Washington respektoval suverenitu země.

Syrská armáda potvrdila, že při náletu zahynuli syrští vojáci, kteří se připravovali na útok proti IS. Jejich počet však neuvedla. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při útoku zahynulo více než 60 vojáků a dalších zhruba 100 bylo zraněno. Syrská armáda také při útoku na krátkou dobu přišla o některé pozice, které se později podařilo získat zpět.

USA sdělily, že poté, co je Rusko informovalo, že při svém útoku zasáhly zřejmě syrské vojáky a vozy, útok zastavily. Uvedly rovněž, že koalice předem o útoku informovala Rusko. Moskva útok označila za důkaz toho, že Washington "tvrdohlavě odmítá" koordinovat útoky s Damaškem.

SOHR se odvolává na zdroj z letiště. Podle organizace ve stejnou dobu útočila ve stejné oblasti také ruská letadla.

Podle prohlášení syrské armády byl útok "přesvědčivým důkazem", že USA a jejich spojenci podporují džihádistickou skupinu, napsala agentura Reuters.

USA ve své dřívější zprávě o dnešních útocích uvedly, že u města Dajr az-Zaur uskutečnily útoky na pět tras, které využívá IS pro své dodávky. Další útoky uskutečnily i jinde v Sýrii.

Syrská armáda kontroluje říční přístav v Dajr az-Zauru a také část města, které je jinak zcela obklopené územím v držení IS.

V pondělí vstoupilo v zemi v platnost příměří mezi silami syrského prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci, jež vyjednalo minulý týden Rusko a Spojené státy. Stále ho však komplikují incidenty a obviňování z jeho nedodržování a zatím nemohla být dopravena humanitární pomoc obyvatelům Halabu, jak předpokládá rusko-americká smlouva o příměří. Rusko podporuje režim, zatímco USA část rebelů, které označují za umírněné.