„Máme problém zvládnout tolik letadel včetně těch patřících k indickému vojenskému letectvu, a přilétajících z dalších zemí, a také charterových letů na příletech i odletech," řekl indickému listu Hindustan Times oficiální činitel letiště v Káthmándú. Neupřesnil, kolik letů muselo být odkloněno, ani kolik letů letiště zvládá přijmout a odbavit.

Nepál zasáhlo v sobotu silné zemětřesení, které si už vyžádalo více než 4400 mrtvých a poničilo infrastrukturu po celé zemi. Na letišti začaly přistávat desítky letadel s pomocí z ostatních zemí. Od pondělního rána obnovily provoz komerční lety, což k chaosu na letišti jen přispělo.

Povolení k přistání

Zahlcení letiště v Káthmándú zasáhlo i tým českých lékařů, který je připraven odletět, ale stále nemá povolení k přistání, sdělila ČTK mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Skupina 36 lékařů, sester a hasičů má na místě neštěstí, které postihlo osm milionů lidí a zahynulo při něm přes 4400 lidí, působit nejméně dva týdny. Jejich mise se ale pravděpodobně prodlouží o další dva týdny. Více se dočtete ZDE!

V obdobné situaci je řada letadel s pomocí z dalších zemí, které buď čekají na povolení k přistání v Káthmándú na svých domovských letištích, na místech plánovaných mezipřistání, anebo na letištích, kam byla odkloněna. Pokud by záchranné týmy přistály v indickém hlavním městě Dillí a rozhodly se do Nepálu pokračovat pozemní cestou, trval by jim přesun tři až pět dní, uvedla agentura DPA.