Je to druhé úmrtí pilota této elitní akrobatické skupiny za poslední tři měsíce. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na britské ministerstvo obrany.
V srpnu zahynul třiatřicetiletý pilot skupiny Jon Egging během letecké show v jihoanglickém Bournemouthu.

Letecká základna Scampton, kde se odehrála dnešní nehoda, je mateřskou základnou skupiny Red Arrows. Vojenské úřady zatím nezveřejnily jméno zahynulého pilota. Požádaly média o pochopení s tím, že nejprve chtějí o věci informovat příbuzné oběti.

Příčina neštěstí se vyšetřuje. K srpnové nehodě došlo během vějířovitého rozletu devítičlenné letky. Jeden ze strojů v zatáčce stále ztrácel výšku. Existuje několik amatérských záběrů nehody z řad diváků letecké přehlídky, ale jsou pořízené z velké dálky a nejsou příliš zřetelné.

Red Arrows existují od 70. let minulého století, kdy navázaly na poválečnou slavnou historii Black Arrows. Jsou považovány za jednu z nejlepších akrobatických letek na světě. Do devítičlenné formace s dvoumístnými letouny Hawk jsou na tříleté působení vybíráni ti nejzkušenější bojoví piloti RAF, aby reprezentovali britské letectvo po celém světě. Red Arrows mají na kontě přes 4000 vystoupení v nejrůznějších zemích. V Česku vystoupila skupina zatím dvakrát. Svou účast na přehlídce v Mošnově u Ostravy letos v září odřekla.