"Moje žena a já moc rádi vaříme. Každou neděli máme rituál, kdy společně vaříme složitá jídla. Jsou to pro nás skutečné chvíle uvolnění," říká čtyřiapadesátiletý architekt Henri.

Začátky každého vztahu jsou plné svádění a touhy ukázat se v co nejlepším světle. Časem ale přirozenost převáží a obratně skrývané nedostatky vyplynou na povrch. "Aby vám bylo s někým dobře, znamená to milovat ho se vším všudy. Samozřejmě tady jsou vždy některé zvyky, které nás znepokojují, ale chtít partnera vtěsnat do formy, která pro něho není, je iluzorní a marné," zdůrazňuje koučka Lady Montmartre.

Důležitý smích

Umíte se společně zasmát? Jestliže dokážete každodenní nepříjemnosti oddramatizovat a přistupovat k nim s nadhledem, svědčí to o dobrém zdraví páru. "Smích vytváří intimní ovzduší," říká psychiatrička Marie-Claude Gavardová. "Uvolníte se tak a hned se napojíte na toho druhého," citoval ji francouzský týdeník L´Express.

V partnerském vztahu jsou také důležité chvíle, kdy si oba od sebe odpočinou. "Je zcela přirozené dopřát si někdy oddechu. Svobodu každého je třeba respektovat, bez žárlivosti a bez pocitů nějaké citové ztráty," vysvětluje Lady Montmartre. "Jestliže bez obav dokážete vyčlenit si chvíle pro sebe, je to dobré znamení. Kdybyste trávili všechen čas jen spolu, nakonec byste si neměli co říct," doplňuje psycholožka Caroline Francová-Desagesová.

Umíte vyřešit konflikty? Vzájemný dialog ne vždy dokáže zabránit občasným neshodám a živějším střetům názorů. Přesto je lépe vyzkoušet nenásilnou komunikaci, než se obrnit mlčením nebo se vyčerpávat výlevy hněvu. "Jde o to rozebrat důvod konfliktu a hledat řešení bez pocitu hněvu nebo ublíženosti," vysvětluje psycholožka.

Dotyky

Dotýkáte se jeden druhého dostatečně? Ať náš vztah trvá několik týdnů nebo několik let, vždy je důležitá vzájemná fyzická blízkost. Dotýkáme-li se toho druhého, svědčí to o tom, že ho stále máme rádi a že po něm toužíme. "Fyzický kontakt nás s naším partnerem hluboce spojuje. Po 20 letech jsou sexuální vztahy méně časté než na začátku. Během času doznávají svých vzestupů i pádů, ale to neznamená, že je vztah mrtvý. Ale pokud se přestáváte objímat či držet za ruku, ukazuje to na pravděpodobnou nefunkčnost vztahu," vysvětluje Francová-Desagesová.

Hledíte do budoucnosti společně? Není nutné společně plánovat dalších 40 let. Jestliže si každý představuje budoucnost po svém, ale oba mají stejný názor na to hlavní, je to lepší. Když se názory příliš rozcházejí a plány do budoucna jsou vzájemně neslučitelné, má vztah malou naději na přežití.

"Z lásky k mému bývalému manželovi jsem byla ochotna přestěhovat se na venkov a vzdát se dětí. Snažila jsem se sama sebe přesvědčit, že jeho názory jsou i názory mými. Nakonec jsem ho opustila," říká dvaatřicetiletá Sarah. Aby pár mohl společně v klidu žít, je důležité, aby na budoucnost nahlížel bez velkých kompromisů. "Čím více ústupků děláme, tím více je vzájemná láska nahlodána. Ve vztahu je nemyslitelné, aby se jeden obětoval představám toho druhého," uzavírá psychiatrička Gavardová.