„Stanovili jsme si docela těžký cíl. Ale když si stanovíte cíl, znamená to, že se na něj soustředíte a zdvojnásobíte své úsilí," uvedla dnes Johnsonová-Sirleafová na ceremoniálu k zakotvení nizozemské lodi s humanitární pomocí v liberijské metropoli Monrovii. „Když běžíte závod, zvyšujete rychlost, čím blíže jste cíli, protože si chcete být jisti, že na té poslední míli ze sebe vydáte to nejlepší," dodala prezidentka.

Libérie je vůbec nejpostiženější ze tří západoafrických zemí zasažených ebolou. Podle poslední bilance se v Libérii, Sieře Leone a Guineji nakazilo touto nemocí 15.351 lidí, z toho 5459 jich zemřelo. Na samotnou Libérii připadá téměř 3000 mrtvých. Počet nakažených nicméně v poslední době začal klesat. I tak ale odborníci varují před přehnaným optimismem.

Humanitární pomoc

Podle Anthonyho Banburyho, zvláštního zmocněnce generálního tajemníka OSN pro boj s ebolou, bylo dosažení poklesu nově nakažených složité, úplné zastavení šíření nemoci bude ale ještě mnohem těžší.

Monrovia je již třetí zastávkou nizozemské lodi Karel Doorman, předtím loď kotvila v sierraleonské metropoli Freetownu a v guinejském hlavním městě Konakry. Do západní Afriky přivezla humanitární pomoc devíti evropských zemí a OSN.

Italské ministerstvo zdravotnictví mezitím dnes oznámilo, že do Říma míří letadlo s prvním italským občanem, který se nakazil ebolou. Jde prý o lékaře, který v Sieře Leone pracoval pro neziskovou organizaci Emergency. Jeho zdravotní stav je prý ale stabilizovaný.

Kritiky se dnes dočkala nová verze písně pro Afriku Do They Know It's Christmas, kterou se skupina popových hudebníků kolem Boba Geldofa snaží získat finanční prostředky na boj s ebolou. Přestože se během týdne stala s 200.000 kusy nejrychleji prodávaným singlem letošního roku a vydělala už více než jeden milion liber (35 milionů Kč), africkým hudebníků se nelíbí její stereotypické zobrazení Afriky jako kontinentu, kde zvoní „zvony zkázy", a místa „strachu a hrůzy, kde tě může zabít polibek lásky". Vydali proto vlastní píseň nazpívanou ve francouzštině a několika místních jazycích. Nabádají v ní obyvatele západní Afriky, aby brali epidemii vážně. Více k písni najdete ZDE!