Podle prezidenta byl jejich čin mimořádně nebezpečný a měl zvlášť těžké následky. Trest smrti se v Bělorusku vykonává střelou do týla. Datum popravy není známo.

Atentát ve stanici metra Okťabrskaja spáchali loni v dubnu pětadvacetiletí Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov z Vitebska. Rozsudek je pravomocný, život jim mohla zachránit jen prezidentská milost. Zatímco Kavaljov podle dostupných informací o milost požádal, Kanavalav, který byl hlavním aktérem atentátu, to učinit odmítl a žádat musela jeho matka.

Do poslední chvíle bojovala o život svého syna i matka Uladzislava Kavaljova. Podle běloruských médií se obrátila s žádostí o pomoc k výboru OSN pro lidská práva s tím, že běloruská justice porušila právo jejího syna na život. Výbor OSN se v polovině prosince obrátil na běloruské úřady, aby do projednání žádosti popravu odsouzeného odložily.

Přiznali se, vypovídat ale odmítli

Proces s dvojicí atentátníků začal v polovině září loňského roku. Atentátníci trhavinu vyrobili ve sklepní laboratoři v panelovém domě ve Vitebsku, kde žili. Do Minska se přestěhovali několik měsíců před atentátem. Oba se po zatčení k činu přiznali, během procesu ale odmítli vypovídat.

Obhájci žádali, aby byli kvůli nedostatku důkazů osvobozeni. Tisíce lidí tehdy podepsaly petici proti trestu smrti. Někteří běloruští právníci poukazovali na nedostatečnou přípravu soudu a jen zběžně provedené expertizy.

V opozičních médiích se objevovaly spekulace, že v atentátu mohla mít prsty běloruská tajná služba nebo jiné složky mocenského aparátu autoritářského státu. Na internetu blogeři uváděli, že režim chce podle vzoru sovětského diktátora Josifa Stalina krvavým terorem odvést pozornost od těžké politické a hospodářské krize.

Kromě útoku v minském metru byli Kanavalav a Kavaljov obžalováni ještě ze dvou dalších pumových útoků, a to ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v roce 2008. Tyto akce si nevyžádaly žádné oběti na životech. Svými činy prý chtěli dosáhnout změny režimu.

Bělorusko je jediným z evropských států, kde nebyl trest smrti zrušen či alespoň jeho výkon pozastaven.