Noví spolubojovníci natočili krátké video s heslem „učiňme planetu opět skvělou". Narážka na hlavní slogan Trumpovy politické kampaně značí, kdo bude jejich hlavním protivníkem v misi za záchranu Pařížské dohody.

Závazek v oblasti snižování emisí oxidu uhlíku a zadržování globálního oteplování v roce 2015 podepsalo rekordních 195 zemí světa. Z tohoto počtu ji k dnešnímu dni již 147 ratifikovalo. Osud smlouvy však ohrožuje změna postoje největšího znečišťovatele – Spojených států.

Ilustrační foto
Čína ruku v ruce s Trumpem nejde, bude se držet pařížské klimatické dohody

Macron po Trumpově obratu vyzval americké vědce, aby emigrovali do Francie. A Schwarzenegger kontroval videosnímkem, v němž tvrdí, že „jeden člověk nemůže zmařit pokrok".

Zdroj: Youtube

V novém desetisekundovém spotu, který již prostřednictvím Twitteru stihl obletět svět, herec nazval francouzského prezidenta označil za „skvělého vůdce". A Macron na oplátku na univerzitě v Sorbonně slíbil, že bude v boji za lidská práva na čisté a zdravé životní prostředí.

Spolu se Schwarzeneggerem a Macronem se na půdě Sorbonny setkali také bývalý premiér francouzský Laurent Fabius premiér, který pařížské konferenci předsedal, a taktéž bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Závazný environmentální pakt by totiž v budoucnu měla zaštiťovat právě Organizace spojených národů.

Schwarzenegger a Trump se střetli kvůli televizní show
Schwarzenegger a Trump se střetli kvůli televizní show