„Podle maďarské ústavy, kterou jsem podepsal, hlava státu ztělesňuje jednotu národa. V současné situaci, kdy moje osobní záležitosti rozdělují můj milovaný národ, je mojí povinností službu ukončit a vzdát se prezidentského mandátu,“ řekl dnes v parlamentu Schmitt, nejméně oblíbený maďarský prezident po roce 1989. Nadále ale popírá, že by svoji doktorskou práci z roku 1992 opsal.

Jeho abdikaci žádala opozice, konzervativní premiér Viktor Orbán se ho ale doposud zastával. Nicméně v Orbánově straně Fidesz sílily hlasy, že by Schmitt měl odejít. Parlament nakonec jeho odchod z funkce jednoznačně schválil, když rezignaci podpořilo 338 zákonodárců, proti jich bylo pouze pět.

Schmitt, kandidát vládního Fideszu, byl prezidentem zvolen předloni v červnu. Funkční období hlavy hlavy státu je v Maďarsku pětileté.

Doktorát Schmittovi minulý týden odebral senát Semmelweisovy univerzity, kde dizertační práci obhájil. Ukázalo se totiž, že 197 z 215 stran své práce o ekonomických aspektech olympijských her doslovně přeložil z textů bulharského experta na sport Nikolaje Georgieva a německého sociologa Klause Heinemanna.

Napadení u soudu

Někdejší dvojnásobný olympijský vítěz v šermu Schmitt do dnešního dne tvrdil, že kvůli nynějšímu skandálu odstoupit nehodlá. Odůvodňoval to tím, že nevidí souvislost mezi svou doktorskou prací a úřadem hlavy státu. Schmitt se hájil i dnes, řekl, že rozhodnutí senátu univerzity o odebrání doktorského titulu napadne u soudu. Tvrdí, že senát k tomu neměl pravomoci, že to může udělat jedině soud.

„(Schmittovo) rozhodnutí posiluje stabilitu vlády,“ řekl agentuře Reuters analytik výzkumného institutu Political Capital Péter Krekó. „Schmitt byl pro vládu a pro Fidesz velkou politickou přítěží a jeho rezignace přišla rychle, a proto si nemyslím, že by utrpěla podpora Fideszu,“ dodal.

Povinností maďarského prezidenta se do doby, než Maďarsko bude mít novou hlavu státu, ujímá předseda parlamentu. Poslanci musejí Schmittova nástupce zvolit do 30 dnů. Zástupci strany Fidesz řekli, že nového prezidenta chtějí zvolit co nejdříve.

Čtěte také: Časté aféry donutily německého prezidenta rezignovat