Kuba vzkázala, že má dost směšných prohlášení milionáře a magnáta. Čím ještě je Donald Trump tak rozlítil? "Kubánský lid si zaslouží vládu, která svobodně podporuje demokratické hodnoty, ekonomické svobody, náboženské svobody a lidská práva a moje vládu se k dosažení této myšlenky zavázala," píše se v oficiálním prohlášení americké vlády.

Příští americký prezident Donald Trump.
Trump: Castro byl brutální diktátor, který utlačoval vlastní lid

Pár hodin poté odvysílala kubánská státní televize komentář ke „směšnému" a „špatnému" poselství. S tím, že v zahraniční i domácí politice se americký prezident mýlí. Až do této doby se kubánský režim k novému představiteli Spojených států nevyjadřoval, tato reakce je prvním střetem mezi oběma státy od nástupu Donalda Trumpa do úřadu.

Smuteční průvod s urnou doprovázený vojáky ve slavnostních uniformách vyšel dnes krátce po půl sedmé místního času (po 12:30 SEČ) z parku Revoluce. Podél silnice zpívaly tisíce lidí národní hymnu a volaly "Yo soy Fidel!" (Jsem Fidel!).
Ve východokubánském Santiagu byl pohřben Fidel Castro

Je také konfliktem od doby, kdy v bilaterálních vztazích mezi oběma státy došlo v roce 2014 k uvolnění. V prosinci 2014 přiletěl po půlstoletí Barack Obama na Kubu jako první americký prezident pod dlouhých desetiletích. Američané sehráli na Kubě baseballové utkání a zdarma zde vystoupila skupina Rolling Stones.

Donald Trump připustil ochlazení mezi státy v případě, že Kuba nebude i nadále respektovat občanské svobody. Nová administrativa zatím své priority vůči Kubě nestanovila. Na konci Obamova funkčního období však došlo ke zrušení tzv. pravidla suché nohy, kdy měli kubánští emigranti, kterým se podařilo překonat moře mezi ostrovem a americkou pevninou, nárok na to, aby už nebyli vráceni zpátky na Kubu.

Zdroj: Youtube