Objekt nazvaný 2014 DX110 se dostal k Zemi na vzdálenost necelých 350.000 kilometrů, zatímco průměrná vzdálenost měsíce je 385.000 kilometrů.

Podle astronomů však nešlo o nijak výjimečnou záležitost. „Za poslední rok se Zemi ještě více přiblížilo 21 malých asteroidů o velikosti jeden až 30 metrů," řekl listu USA Today Lindley Johnson z oddělení planetárních věd NASA.

Jeden z programů NASA se soustřeďuje na sledování asteroidů, které by Zemi potenciálně mohly ohrozit. Vědci z NASA identifikovali na 95 procent objektů větších než jeden kilometr v průměru, které by se mohly přiblížit Zemi. Zhruba tak velký asteroid zřejmě před 65 miliony let způsobil vyhynutí dinosaurů.

Vědci ale zdůrazňují, že kolize s podobně velkými asteroidy jsou velice vzácné a v dohledné budoucnosti takové riziko nehrozí, uvedla agentura AFP. Větším problémem jsou menší objekty, které nejsou tak snadno identifikovatelné. Podle NASA je na oběžných drahách blízkých Zemi asi 25.000 asteroidů o průměru aspoň 100 metrů; z nich bylo identifikováno asi 25 procent.

Loni v únoru dopadl u Čeljabinska v Rusku meteorit o průměru asi 19 metrů. Exploze uvolnila zhruba třicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby svržené na Hirošimu.