Mayová v telefonických hovorech s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou také uvedla, že její kabinet je velmi zklamaný soudním rozhodnutím a nyní se plně zaměřuje na odvolání k nejvyššímu soudu. O vývoji po čtvrtečním soudním verdiktu, který by mohl brexit přinejmenším zpozdit, se Mayová rozhodla dnes také telefonicky hovořit s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, upřesnil premiérčin úřad.

Nejvyšší soud se k odvolacímu procesu v této kauze poprvé ve své historii sejde kompletní, tedy za účasti všech 11 soudců. Nejvyšší soud se podle BBC má případem zabývat začátkem prosince, ale rozhodnutí může oznámit až v lednu.

Pokud nejvyšší soud verdikt soudu nižší instance potvrdí, bude muset vláda nejspíš vypracovat návrh zákona k brexitu, který by musely schválit obě komory parlamentu. Ze strany zákonodárců přitom lze očekávat množství dodatků; poslanci by také mohli požadovat po vládě, aby upřesnila svou strategii vyjednávání o brexitu s EU, nebo dokonce žádat nové referendum, dodala BBC.

Podle agentury Reuters je nepravděpodobné, že by parlament popřel březnové referendum o brexitu jeho zablokováním. Avšak projednávání brexitu v parlamentu, kde mnoho i vládních zákonodárců hlasovalo v referendu pro setrvání země v EU, by nejspíš neumožnilo dodržet březnový termín zahájení procesu odchodu Británie ze společenství.

"Další oddalování není v zájmu nikoho," zdůraznil dnes německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier při setkání v Berlíně se svým britským protějškem Borisem Johnsonem. Ten řekl, že "Německo by nemělo v rozhodnutí soudu příliš hledat nějaké jinotaje".

Neúspěch britské vlády u nejvyššího soudu by byl také vodou na mlýn těm silám, které volají po předčasných parlamentních volbách v Británii, což vláda dosud rezolutně odmítá. Bookmakeři podle Reuters po čtvrtečním soudním verdiktu nevylučují předčasné volby v příštím roce, ale favoritem je stále plánovaný volební rok 2020.