Ačkoli Medveděv ve svém projevu vybídl k soupeření o funkce, k rotaci kádrů a k tajným volbám, sám protikandidáta neměl a byl jednomyslně zvolen veřejným hlasováním delegátů v sále Manéž u Kremlu.

Završila se tak personální rošáda vládnoucího tandemu: Medveděv poslední čtyři roky zastával funkci prezidenta, než se počátkem měsíce opět stal hlavou státu Putin; ten vzápětí Medveděva jmenoval do funkce premiéra, kterou do té doby zastával právě Putin. Dnes Medveděv od Putina převzal i vedení strany, na rozdíl od svého předchůdce však v předvečer sjezdu do strany vstoupil a převzal členský průkaz.

Medvěděv vedl kandidátku Jednotného Ruska při loňských prosincových parlamentních volbách. V těch sice strana výrazně oslabila, nicméně si ve sněmovně udržela většinu 238 ze 450 křesel a tím i faktický mocenský monopol. Tento výsledek, spolu s podezřením na falšování voleb, rozladil desetitisíce Rusů, kteří poprvé po letech apatie vyšli na ulice protestovat proti poměrům. Sám Putin se během kampaně před letošními březnovými prezidentskými volbami od své strany opatrně distancoval; nakonec získal téměř 64 procent hlasů, zatímco strana v prosinci vyhrála se 49 procenty hlasů.

„Minulé úspěchy vůbec nejsou zárukou příštích vítězství," prohlásil na sjezdu Medveděv. Upozornil, že Jednotné Rusko je u moci už dost dlouho, a tak „faktor únavy hraje proti nám", stejně jako chyby a přehmaty jednotlivých funkcionářů. Strana se také podle svého nového šéfa zakrátko bude potýkat s větší konkurencí na politické scéně, a to vyžaduje její obnovu a modernizaci. „Nesmíme prohrávat ani věcně, ani v propagandě. Neomlouvat se, ale útočit!" apeloval Medveděv za potlesku delegátů a prohlásil, že strana musí nadále vítězit ve volbách všeho druhu a zachovat si parlamentní většinu.