„Jsme přesvědčeni, že izolace není cestou vpřed. Jsme přesvědčeni, že musíme spolupracovat, že protekcionismus není správnou odpovědí,“ uvedla kancléřka.

Merkelová se dále domnívá, že pokud je někdo přesvědčen, že nejsou věci ve své současné podobě spravedlivé, je nutné hledat mnohostranná a nikoliv jednostranná řešení.

Sebastian Kurz a Angela Merkelová
Německo zhodnotí rakouskou vládu podle její činnosti, varovala Merkelová Kurze

Národní egoismus, populismus a polarizující atmosféru v mnoha státech světa podle Merkelové vyvolal i strach lidí, že tváří v tvář digitalizaci a celosvětovým změnám zůstanou pozadu.

Kancléřka si myslí, že lidé pochybují i o tom, jestli může multilaterální spolupráce vyřešit jejich problémy. V reakci na tyto obavy posiluje pravicový populismus, který Merkelová považuje za „jed“.

 Andrea Nahles a Martin Schulz
Německé „GroKo“ se rýsuje. Podívejte se na Česko, varoval Schulz před pravicí

„Německo chce být zemí, která bude i v budoucnu přispívat ke společnému řešení problémů budoucnosti,“ pronesla kancléřka. Ujistila tak ostatní země, že i navzdory aktuálním problémům kolem vzniku nové německé vlády chce být země silným hráčem při řešení krizí.

Ve svém projevu vyzvala členské státy Evropské unie (EU), aby ještě více spolupracovaly v zahraniční politice. Velká část světových konfliktů se podle ní odehrává „před našimi dveřmi“, jako například válka v Sýrii, ve které EU podle ní nehrála žádnou roli.

Světové ekonomické fórum v Davosu začalo v úterý. Ve čtvrtek se tam setká i český premiér v demisi Andrej Babiš s premiéry Lucemburska, Portugalska, Estonska a Izraele. V plánu má mimo jiné také vystoupit v panelové diskusi nesoucí téma Vytváření společné vize pro Evropskou unii.

V Paříži hrozí povodně. Seina se vylévá z břehů.
OBRAZEM: Seina se vylévá z břehů, v Paříži hrozí stoletá voda