Günther Lachmann a Ralf Georg Reuth, redaktoři deníků Die Welt a Bild, v ní na základě nových dokumentů a rozhovorů s dobovými svědky ukazují, že Angela Kasnerová, jak se kancléřka za svobodna jmenovala, nebyla jen nepolitickou vědkyní a nebyla zastánkyní německého znovusjednocení, jak se dosud jevilo.

Ctižádostivá fyzička podle nich patřila ještě v roce 1989 k zastáncům demokratického socialismu, který razil sovětský vůdce Michail Gorbačov pod hesly glasnosť a přestavba. Byla prý také blíž komunistickému systému NDR, než bylo dosud známo. Autoři tvrdí, že ve svém institutu východoněmecké Akademie věd působila jako tajemnice FDJ pro agitaci a propagandu.

Merkelová však v rozhovoru pro Stern odkázala na své starší interview, v němž řekla, že u této obdoby československého Socialistického svazu mládeže působila od poloviny 80. let jako tajemnice pro kulturu. "Co jsem tenkrát odpověděla k dobám u FDJ, platí i dnes. Nemám nic dalšího, co bych k tomu dodala," popřela nepřímo tvrzení knihy, že byla agitátorkou FDJ.

Na východoněmecké mládežnické organizaci ale našla i pozitivní stránky. "Ano, FDJ byla součástí systému v NDR, ale byl to také prostor pro společné akce, návštěvy divadel a diskuze," uvedla.

Diskuze o minulosti považuje za samozřejmé

Samotná diskuze v Německu o její minulosti nechává prý Merkelovou v klidu. "Třicet pět let existence NDR je součást mého života. Veřejný zájem o mou osobu a mou minulost patří také k mému úřadu - to považuji za samozřejmé," poznamenala kancléřka. Odmítla nicméně hodnotit tuto knihu i další, které o ní krátce před podzimními parlamentními volbami vycházejí.

Autorům těchto biografií alespoň vzkázala, že by se měli detailně seznámit s historickými reáliemi. "Kdo mluví o životě jiných, potřebuje schopnost vcítit se a musí rozumět dějinným souvislostem," uvedla Merkelová, která to prý poznala sama na vlastní kůži.

Dlouho údajně nechápala pocity revoluční generace roku 1968 v západním Německu a její význam. "V diskuzi o minulosti (bývalého ministra zahraničí) Joschky Fischera jako pouličního výtržníka jsem mu v roce 2001 doporučila, že za to měl činit pokání. Někteří z SPD a Zelených (tehdejších vládních stran - pozn. ČTK) se tomu smáli," vylíčila kancléřka.

"Pouliční boje považuji dodnes za špatné, ale dnes už vím, proč se tenkrát smáli. Věděli totiž, že jsem studentské hnutí nezažila a zjevně považovali za domýšlivé, jak hodnotím historii studentského hnutí, jejich historii," konstatovala Merkelová.