V zemi se zvedla vlna solidarity a v postižených oblastech intenzivně pokračují za přispění dobrovolníků záchranné práce. Hledání přeživších ale komplikuje silný déšť.

Závod s časem svádějí záchranáři mimo jiné u zborcené Rébsamenovy školy na jihu mexické metropole, kde pod troskami našlo smrt nejméně 21 dětí a pět dospělých. Škola byla jednou z desítek budov, které se po zemětřesení o síle 7,1 stupně zhroutily jako domečky z karet.

Rodičům zavalených dětí však svitla naděje. Záchranáři navázali zpod trosek kontakt s dvanáctiletou dívkou Fridou Sofií, která se podle informací BBC ukrývá pod stolem. „Žijí, žijí!“ zaznělo z úst Enrique Gardii, jednoho z dobrovolníků, kteří pomáhají odklízet trosky školy. „Máme naději, že se nám ještě někoho podaří zachránit. Jsme však pomalí jako želvy,“ reagoval jeho kolega David Porras.

Škody napáchané hurikánem Maria
Hurikán Maria ztrácí dech, i tak dnes může sfouknout Dominikánskou republiku

Podle CNN už hasiči lokalizovali místo, kde by mohla být dívka uvězněná. Kvůli upřesnění místa přestaly nad troskami i létat vrtulníky. Záchranáři podle serveru Mirror dokonce viděli, jak dívka pohybuje rukou, hadicí poté žíznivé dívce dopravili vodu. Vyprostit se ji ale zatím nepodařilo.

"Víme, že je uvnitř malá holčička, ale nevíme, jak ji dostat ven, abychom nevyvolali kolaps (sutin) nebo neohrozili její život," prohlásil Jose Luis Vergara, který operaci u školy řídí.

Záchranáři potvrdili, že s dívkou mluvili. Je prý "velmi unavená" a dodala, že jsou tam s ní další děti. Zda jsou naživu, ale nedokázala říci.

Symbol naděje

V sutinách by podle přístrojů měřící tělesnou teplotu a pohyb mohli být i tři další přeživší, informoval server Mirror. „Nikdo si nedokáže představit, jakou bolest teď prožívám,“ citovala BBC jednu z matek, která netrpělivě čeká na zprávy o své sedmileté dceři. „O dítěti stále nic nevíme,“ uvedl další z rodičů.

„Frida Sofia“ se rázem stala jedním z nejdiskutovanějších témat na Twitteru v Mexiku. Mnozí v holčičce vidí symbol „naděje uprostřed zoufalství“. „Frido, my všichni jsme s tebou,“ stálo v jednom z tweetů. „Bojuj ještě dále, jdeme pro tebe,“ napsal další.

Mnohem skeptičtější jsou ovšem někteří ze záchranářů. „Lidé doufají, že jsou jejich děti naživu, ale to je nepravděpodobné,“ citovala list The Guardian nejmenovaného mexického vládního zaměstnance pracujícího na záchraně. Pod sutinami totiž není příliš míst na záchranu.

Nejlepší rozhodnutí v životě

Jsou ale tací, kteří z bortící se školy unikli. „Byl jsem ve třídě angličtiny, když se země začala třást,“ vyprávěl v NBC News vystrašený Luis Carlos Tomé. „Tehdy jsem udělal své nejlepší rozhodnutí v životě. Neutíkal jsem doleva, kde se to okamžitě zřítilo. Zatočil jsem doprava s přáteli,“ plakal. Pak už jen prý viděl, jak škola spadla. „Za třicet vteřin byla moje škola dole.“

VIDEO z ničivého zemětřesení

Zdroj: Youtube

Zemětřesení, které zasáhlo mexickou metropoli a státy v jejím okolí vyvolalo velkou vlnu solidarity. A to nejen ze zahraničí. Pátrat po přeživších pomáhají kromě záchranářů, vojáků či lékařů i obyvatelé Mexika, kteří poté, co sami tragédi přežili, se vracejí na místa v pracovních oděvech s lopatami a krumpáči. Někteří odklízejí sutiny holýma rukama. Záchranářům nosí vodu, sendviče, krabice banánů.

Dosud se z trosek zřícených budov podařilo v Mexiku vyprostit 52 lidí. 

Majitel a jeden ze zakladatelů Facebooku Mark Zuckerberg
Zuckerberg: Facebook posílá milion dolarů na pomoc do Mexika