Podle mexického ministra zahraničí Luise Videgaraye, kterého cituje britský deník Guardian, je nepravděpodobné, že by se stavbou zdi podařilo zastavit tok migrantů a nelegálního zboží do Spojených států.

Ivanka Trumpová (vlevo) s Christine Lagardeovou, šéfkou Mezinárodního měnového fondu a německou kancléřkou Angelou Merkelovou
Trump vyslal dceru Ivanku do světa. Setkala se s Merkelovou

Kvůli Trumpově zdi hrozí neschválení rozpočtu Do páteční půlnoci musejí američtí zákonodárci schválit návrh rozpočtu, jinak dojdou americké administrativě finanční prostředky určené na její chod. To by mělo za následek, že miliony federálních zaměstnanců dočasně přijdou o práci. Ve službě by zůstali pouze příslušníci bezpečnostních složek. Schválení rozpočtu dlouhodobě blokuje drahé financování „Trumpovy zdi" na hranicích s Mexikem, s jejíž stavbou mají problém nejen demokraté, ale i někteří republikáni.

Videgray vystupoval před komisí pro zahraniční vztahy v americkém Kongresu, kde se tvrdě pustil do požadavku Donalda Trumpa, aby Mexiko zaplatilo za vybudování hranice. Podle Videgraye Mexiko nezaplatí ani peso na výstavbu této zdi. Podle jeho vyjádření jsou také plány na oplocení hranice „absolutním plýtváním penězi" a řekl, že Mexiko bude konat právní opatření, pokud by hranice byly porušeny zdí.

„Zeď není a ani nebude součástí žádné dvoustranné diskuse," řekl Videgaray. „Za žádného scénáře nebudeme ekonomicky přispívat k takovým akcím."

Komentář mexického ministra zahraničí přichází po vyjádřeních prezidenta Donalda Trumpa, který trvá na tom, že Mexiko bude platit za vybudování hraniční zdi, přičemž tlačí na Kongres, aby mezitím financoval jeho výstavbu. Trump požádal Kongres, aby poskytl okamžité financování hraniční zdi - ale v úterý se zdálo, že ze svých plánů pod hrozbou finančního kolapsu země kvůli možnosti neschválení rozpočtu ustoupil.

Trumpovo naléhání na vybudování hraniční zdi komplikuje vztahy mezi Mexikem a USA, které se po desetiletích vzájemné nedůvěry začaly sbližovat díky společnému obchodu a spolupráci v bezpečnostních otázkách.

Ilustrační foto.
Mexiko razantně odmítlo nová americká pravidla pro deportace

Mexický prezident Enrique Peña Nieto zrušil cestu do Washingtonu koncem ledna poté, co Trump na svém Twitteru uvedl, že jeho mexický protějšek „by měl zrušit cestu", pokud nechce platit zeď.

Zhruba třetina z téměř dvou tisíc kilometrů mexicko-amerických hranic je již nyní blokována bariérou, kterou Trump chce dokončit a trvá na tom, že tím zastaví tok migrantů a drog do Spojených států. Bezpečnostní analytici však Trumpovy snahy zpochybňují, jelikož podle nich většina nelegálního zboží prochází skrz běžné hraniční přechody.

Mexiko odmítá zaplatit za zeď na hranici obou zemí. Ilustrační foto.
Peníze na Trumpovu zeď? Prezident má (zatím) smůlu