Podle pracovníků Červeného kříže citovaných agenturou AP muselo být dnes 11 osob hospitalizováno kvůli zraněním, která si způsobili seskokem z šest metrů vysokého plotu s ostnatým drátem. Řada jich utrpěla řezné rány a zlomeniny. Podle agentury Reuters jsou tři lidé vážně zraněni, včetně tří policistů, kteří se dav přistěhovalců snažili zadržet.

Podle ceutských úřadů se na území enklávy pokusilo dostat kolem 600 osob. Nyní je v Ceutě více než 1400 migrantů čekajících na vyřízení žádostí o azyl. Jsou ubytováni v táboře s kapacitou pro více než 500 osob.

V lednu se na 1100 migrantů převážně ze subsaharské Afriky snažilo dostat do Evropské unie přes španělská území na severu Afriky. Většinu z nich ale španělské úřady vrátily do Maroka, uvádí Reuters.

Kromě Ceuty se toho snaží dosáhnout i přes další španělskou enklávu Melilla. Před dvěma týdny se to podařilo 18 lidem.

Přečtěte si: USA zpřísní postup proti migrantům, čekají je rychlé deportace

Obě enklávy se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím. Před migranty je mají chránit šest až sedm metrů vysoké a v některých místech až třířadé ploty s ostnatým nebo žiletkovým plotem.

Agentura AFP připomněla, že poslední incidenty se tak staly na pozadí vyostřeného diplomatického napětí mezi Marokem a Evropskou unií. Rabat v poslední době dal najevo, že poleví s kontrolou pohybu migrantů na své straně hranice. Reagoval tak na spor kolem uplatňování dohody o volném obchodu mezi oběma stranami týkající se zemědělských a rybích produktů.

Ten nastal poté, co koncem roku 2016 Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že dohoda se netýká Západní Sahary, kterou Maroko dlouhodobě okupuje. Soud to zdůvodnil tím, že status území není z mezinárodněprávního hlediska dořešený.

Západosaharské organizace, včetně Fronty Polisario, která požaduje nezávislost země, od té doby zpochybňuje mnohé obchodní transakce, jež se jí týkají.

Před dvěma týdny marocké ministerstvo zemědělství prohlásilo, že se EU vystavuje "opravdové hrozbě obnovy přílivu migrantů, kterou Maroko doposud na základě zvýšeného úsilí zvládalo". "Teď je potřeba, aby bylo jasno o budoucnosti vztahů, které chceme mezi Marokem a EU rozvíjet," sdělil AFP marocký ministr zemědělství.

Mohlo by Vás zajímat: Mezi KLDR a Malajsií vypukl spor kvůli vraždě bratra Kim Čong-una