Muscat chce tímto gestem s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a dalšími lídry ukázat, že "multilaterální přístup je možný".

Ochotu převzít deset z 58 migrantů z této lodi zatím potvrdilo Portugalsko. Deník El Mundo s odvoláním na zdroje ze španělské vlády napsal, že Španělsko jich převezme 15.

Loď Aquarius 2, která je posledním soukromým záchranným plavidlem operujícím v oblasti Středozemního moře, se v současné době nachází nedaleko pobřeží Libye, kde podle francouzské vlády měla také zakotvit.

Humanitární loď Aquarius
Panama zbavila loď Aquarius registrace. Posíláte lidi na smrt, tvrdí organizace

Francouzi opakovaně upozorňují, že podle mezinárodního práva jsou lodi povinné dopravit zachráněné osoby do nejbližšího bezpečného přístavu. Organizace spojených národů však namítá, že Libye, ve které ozbrojené skupiny bojují o vliv a převahu již od roku 2011, nemůže být považována za bezpečnou zemi.

Nebezpečná politika

Ministr financí Bruno Le Maire uvedl, že i přesto není Francie prozatím ochotná umožnit lodi přístup do marseilleského přístavu. Podle mluvčího francouzské vlády Benjamina Griveauxe leží řešení situace ve spolupráci s evropskými partnery. „Nejbližší přístavy od Libye jsou, jak všichni vědí, v Itálii a na Maltě,“ dodala francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová.

Podle SOS Méditerranée jiný přístav než Marseille, kde má organizace své sídlo, nepřipadá v úvahu. „Oslovili jsme i další země, ale nedovedeme si představit, že by nás Francie vzhledem k humanitární situaci odmítla,“ uvedl v pondělí šéf francouzské pobočky organizace Francis Vallet.

Záchranné plavidlo Aquarius
Loď Aquarius naložila dalších 47 migrantů, žádný přístav ji nechce

„Za poslední dva roky evropští lídři prohlašovali, že by lidé neměli umírat na moři. Současně však praktikují nebezpečnou politiku, která přivedla humanitární krizi ve středozemí a v Libyi na nové dno,“ kritizuje evropské politiky Karline Kleijerová z organizace Lékaři bez hranic, podle které jen v letošním roce zemřelo při pokusu o překonání Středozemního moře více než 1730 lidí.

Aquarius přišel o panamskou vlajku

Budoucnost záchranné mise Aquarius je přitom nejistá. Loď původně plula pod vlajkou Gibraltaru, který jí však odebral oprávnění. Pomocnou ruku záchranářům následně podala Panama, i ta však během včerejšího dne po italských stížnostech na jednání kapitána lodi své rozhodnutí odvolala. Pokud tak Aquarius 2 vpluje do přístavu, už z něj nebude moci vyplout, dokud ho nezaregistruje jiná země.

„Nikdy jsme neudělali nic, co by neschválily italské úřady,“ řekl reportérům během pondělní tiskové konference Vallet a požádal evropské země o „nalezení řešení, ať už bude jakékoli“.

Itálie kritizuje neziskové organizace

„Zatímco Panama odebrala vlajku nevládní lodi ‚Aquarius 2‘, která se tak znovu stává ‚lodí duchů‘, libyjská pobřežní stráž zachránila a vrátila do Libye přes dvě stě migrantů,“ napsal na Facebooku italský ministr vnitra Matteo Salvini, šéf protiimigrační strany Liga. 

Ten již několikrát nazval organizaci SOS Mediterranee a další charity, které zachraňují lidi plavících se na chatrných člunech, „taxislužbou pro migranty“. „Můžou změnit své jméno i vlajku klidně tisíckrát, ale italské přístavy těmto gentlemanům zůstanou navždy zavřené,“ prohlásil. Loď v minulosti odmítla přijmout také Malta.

Humanitární loď Aquarius
Loď Aquarius plná uprchlíků pluje Středomořím. Nikdo je nechce