Kromě půstu se budou muslimové také intenzivně modlit a připomínat si zjevení prvních veršů koránu prorokovi Mohamedovi. O začátku ramadánu rozhodne spatření prvního srpku nového měsíce na nočním nebi. Ve většině zemí asi ramadán začne ve středu, jako jisté to zatím oznámila jenom Libye.

Libyjské úřady k tomu dospěly nikoli pozorováním nočního nebe, nýbrž astronomickým propočtem. V ostatních zemích rozhodne pozorování o tak zvané noci pochyb, která má letos nastat v úterý. Srpek nového měsíce musí být vidět pouhým okem a konečné slovo budou mít duchovní a znalci islámu. Je logické, že se tato pozorování budou lišit podle zeměpisných šířek daných zemí. Zatímco prvním dnem ramadánu v asijských zemích má letos být středa, v Severní Americe čtvrtek.

Svátek se dle zvyklostí začíná slavit po západu slunce předcházejícímu prvnímu dne ramadánu. Letos to tedy může být už večer v úterý nebo ve středu.

Ramadán je devátý měsíc muslimského lunárního kalendáře. Má to být měsíc odříkání a duchovního úsilí, měsíc boje proti pozemským svodům a lákadlům. Muslimové se za denního světla nejen postí, ale nemají ani pít, kouřit a mít sexuální styk.

Jídlo pouze za tmy

Jíst se může před rozbřeskem nebo po setmění. Při večerních iftárech se scházejí rodiny a podávají se pestrá menu včetně hojných sladkostí. Letošní ramadán bude už 1431. v muslimském světě. Půst se týká muslimů počínaje věkem dospívání. Děti si mají přivykat na denní odříkání postupně. Jíst mohou také staří nebo cestující lidé, těhotné nebo kojící ženy. Hlavní jídlo dne sestává zejména z rýže, masa, datlí a sladkostí.
Na ramadán se připravují v Mekce, kde chtějí otevřít mohutný komplex s hodinovou věží, která bude ukazovat islámský čas, v Egyptě, i pásmu Gazy. Egypt se pokouší přilákat bohaté arabské turisty četnými slevami a atrakcemi. Podél nilských břehů se chystají ohňostroje, slavnosti dervíšů, lidoví tanečníci i hudebníci. Káhirské hotely připravují bohatá večerní pohoštění, letecké společnosti roznášejí informace o nabídkách po arabském světě.

Po několika chmurných letech se na ramadán těší i v palestinském pásmu Gazy. Tamní obchody se po uvolnění izraelské blokády zaplnily zbožím, nezbytnými datlemi, cukrovím, olivami a dalšími lahůdkami. Obchodníci si libují, že letos znovu do pásma proudí zboží ze západního břehu Jordánu, takže je sortiment bohatší než v minulých letech. Palestincům v Gaze přeje i počasí - po čtrnáctidenní vlně nezvyklého vedra se umoudřilo, takže o ramadánu má být přijatelně.

Častá nervozita

Pro mnohé muslimy je půst za horkých letních dnů namáhavý a ve městech se to projevuje častou večerní všeobecnou nervozitou, kdy každý spěchá k rodinnému stolu za prvním jídlem dne.

Letošní ramadán potrvá do 9. září a to by měl pak začít dvoudenní svátek ukončení půstu, nebo-li íd al-fitr. Je spojen zejména s velkými rodinnými sešlostmi. Den před ním lidé většinou rozdávají chudým jídlo, o svátku pak vstávají časně, něco lehkého snědí a potom se vydají na zvláštní modlitby do mešit. Následují oslavy v rodinách, kde se scházejí všichni příbuzní, či v restauracích a hotelech při nákladných večeřích.