Kohout s vedoucími představiteli opozičních stran hovořil o napjaté situaci na Ukrajině, kterou před dvěma týdny vyhrotilo rozhodnutí vlády ustoupit od podpisu asociační smlouvy s Evropskou unií. Zpravodaji ČTK řekl, že ukrajinská opozice hovoří v nynější krizi jednotně, i když je obtížné usoudit, kdo by se mohl stát jejím hlavním lídrem.

Opoziční proud dnes na Ukrajině tvoří tři politicky do značné míry nesourodé strany, které sjednotil požadavek sblížení země s Evropou a propuštění vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Ukrajinské média v této souvislosti upozorňují, že na rozdíl od "oranžové revoluce" z roku 2004, jejíž tváří se stala právě Tymošenková, nemá nynější lidové hnutí jednoznačného vůdce.

Nejsilnější opoziční stranu Vlast, jejíž vůdkyně Tymošenková je ve vězení, fakticky vede zkušený politik Arsenij Jaceňuk, kabinetní intelektuál, který podle médií postrádá potřebné charisma. Šéf národně orientované strany Svoboda Oleh Ťahnybok, robustní lékař ze Lvova, je pro svůj radikálně nacionalistický a občas také antisemitský slovník pro značnou část Ukrajinců nepřijatelný.

Kličkovy šance

Největší šanci postavit se do čela opozice tak má Kličko, dvoumetrový boxerský šampión bez větších politických zkušeností. Zdrojem jeho značné popularity je podle komentátorů nejen jeho sportovní věhlas, ale především fakt, že se o svůj nemalý majetek zasloužil "vlastníma rukama". Kličko je považován za muže s čistým štítem, který není zatížen korupcí ani zákulisními politickými obchody.

Ministr Kohout dnes využil svého pobytu v Kyjevě i k návštěvě náměstí Nezávislosti, které se stalo centrem protivládního odporu. Český diplomat hovořil s demonstranty, atmosféra na náměstí mu prý připomínala listopad 1989 v Praze. Zpravodaji ČTK řekl, že lidé shromáždění v centru rozhodně nepřipomínají zmanipulovaný dav, jak o nich hovoří někteří poslanci vládní Strany regionů.

Po návratu do Prahy chce Kohout hovořit s ukrajinským velvyslancem, aby mu tlumočil znepokojení České republiky z vývoje situace na Ukrajině. Téma kyjevských protestů bylo na konferenci OBSE obsaženo v projevech prakticky všech západních politiků, řekl Kohout. Jediným, kdo se v projevu o demonstracích ve městě nezmínil, byl podle agentury Reuters ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.