Devatenáctiletý Lucas Cavar navštívil jeskyni Sullivan v jižní Indianě v rámci výletu místní univerzity. V určité chvíli se však oddělil od dalších dvanácti členů skupiny. Ti následně odešli bez něj a zamkli bránu. Mladík zůstal v jeskyni uvězněn.

"Byl jsem velmi zmatený a dost vyděšený," řekl Lucas listu Indiana Daily. Mladý muž dlouho volal o pomoc a doufal, že jej někdo uslyší. Nedaleko totiž vedla frekventovaná silnice. Avšak marně. Nedosáhl sem ani mobilní signál.

"Docela dlouho mi trvalo, abych zkrotil své emoce a začal uvažovat analyticky, rozumně, abych přišel na to, jak přežít,“ dodal.

Oblíbená postava ze série Star Wars
Mistr Yoda u podpisu Charty OSN? Fotografie v učebnici vzbudila poprask

Lucas se nejprve snažil odemknout zámek pomocí kancelářské spony, bez úspěchu. Podle serveru BBC také olizoval vlhké stěny jeskyně, aby ukojil žízeň. Hlad ho také dohnal k tomu, že začal jíst jeskynní cvrčky. Podle jeho slov pak začal propadat beznaději a ve svém mobilu dokonce napsal zprávu na rozloučenou.

Studenta našli až po dlouhých 60 hodinách poté, co rodiče informovali policii. Vedoucí univerzitního klubu si pak uvědomil, že Lucase viděl naposledy v jeskyni a vydal se tam. Lucase našel spát za uzamčenou branou. Byl vyčerpaný, ale v pořádku.  

Mladík pak na Facebooku zveřejnil status: "Jen jsem chtěl dát všem vědět, že jsem v bezpečí a zdravý! Právě jsem byl zachráněn. Jsem tak rád, že jsem zase venku.“

Bývalý australský premiér Tony Abbott na karikatuře, zesměšňující jeho postoj k uzákonění homosexuálních sňatků
Expremiér Austrálie čelí posměškům i útokům, odmítá homosexuální sňatky

Prezident studentského klubu univerzity v Indianě následně uvedl, že klub se při podobných exkurzích řídí „přísnými protokoly“. Ty prý v tomto případě zcela selhaly.

"Máme řadu přísných pravidel, které by měly zabránit takovým situacím, ale jsou účinné pouze tehdy, když je vedoucí následují. Toto považujeme za obrovský průšvih. Podnikneme patřičné kroky, aby se nic podobného neopakovalo.“

Mladý muž následně uvedl, že se ještě hodně dlouho na žádnou exkurzi do jeskyní nevydá.

Majitel a jeden ze zakladatelů Facebooku Mark Zuckerberg
Zuckerberg: Facebook posílá milion dolarů na pomoc do Mexika