"Každý z vás si nese vlastní minulost, vlastní kulturu a vlastní cenné hodnoty," řekl František ke shromážděným běžencům a přistěhovalcům, kteří pocházeli z více než 30 zemí. "Často také bohužel prožíváte utrpení, útlak a strach," dodal s tím, že jejich návštěva Vatikánu je znamením naděje. "Nenechte si tuto naději a radost ze života vzít," prohlásil.

Dnešní modlitba byla součástí mimořádného svatého roku, který papež loni v prosinci vyhlásil a jehož tématem je milosrdenství. František dlouhodobě prohlašuje, že přistěhovalci a běženci mají právo na azyl, zároveň ale upozorňuje, že mají také povinnost dodržovat zákony a tradice hostitelských zemí.

Papež dnes také řekl, že se modlí za oběti útoků radikálů v Indonésii a Burkině Faso. "Nechť je Bůh uvítá ve svém domě," řekl o obětech.

Při atentátech islamistů zahynulo tento týden v indonéské metropoli Jakartě sedm osob a v hlavním městě Burkiny Faso Ouagadougou 29 lidí.

Františka dnes odpoledne ještě čeká návštěva židovské synagogy v Římě. Po Janu Pavlu II. a Benediktu XVI. bude třetí hlavou římskokatolické církve, která do římské synagogy zavítá.