Mimo zákon tak soud postavil veškeré záběry představení, které rozdělilo ruskou společnost a v jehož důsledku se tři členky punkové skupiny ocitly před soudem. Jedna byla podmínečně propuštěna, dvě si v sibiřských věznicích odpykávají dva roky vězení. Kauza vyvolala bouřlivou reakci nejen v Rusku, ale i v zahraničí. Proti odsouzení protestovala Evropská unie i Spojené státy, váhavě se k přísnému trestu stavěl dokonce i Kreml.

Nízká pravomoc

Podle verdiktu soudkyně Mariny Musinovičové musejí být zablokovány všechny servery, kde jsou soubory se záznamem akce Pussy Riot uloženy. Jak to má být provedeno, soud neuvádí. Podle internetových expertů je takový příkaz prakticky neproveditelný, protože ruští uživatelé si budou moci happening ruské rockové skupiny prohlédnout na kterémkoli zahraničním serveru. Tam pravomoc ruské justice nedosahuje a je pochybné, že by se jí zahraniční servery dobrovolně podřídily.

Neurčitě se zatím k soudnímu rozhodnutí postavila společnost Google, na jejímž populárním serveru YouTube si slavný klip Pussy Riot prohlédlo už 2,4 milionu uživatelů. Ruská odbočka společnosti oznámila, že rozhodnutí o osudu videoklipu nepadne dřív, než obdrží oficiální soudní výrok. O dalších krocích Googlu se pak rozhodne v jeho americké centrále.

Autor neznámý

Kdo je autorem záběrů, na nichž dívky v maskách před oltářem divoce tančí a vykřikují hesla proti prezidentovi Vladimiru Putinovi, není dodnes jasné. Dvěma dívkám, které se happeningu zúčastnily, se podařilo před strážci pořádku uniknout a jejich totožnost policie nezjistila.

Soud svým verdiktem zakázal nejen skandální vystoupení v chrámu Krista Spasitele, ale i dalších videí Pussy Riot, která v ruské společnosti vyvolala v některých případech nesouhlas a odpor, v jiných pobavení a sympatie. Kterých klipů se zákaz konkrétně týká, ale soud neoznámil.

Rozhodnutí nařizující odstranění záběrů je nepravomocné, během tří dnů je možné se proti němu odvolat. Kdo by měl odvolání podat, ale advokátům není jasné. Členky Pussy Riot účastnicemi procesu nebyly, protože soudu se nepodařilo prokázat jejich podíl na výrobě osudného klipu.