„Bývalý sportovec se podle tajných služeb zabýval verbováním a výcvikem sebevražedných atentátnic," napsal internetový list Gazeta.ru. „Nebyl to první zápasník ruského původu zabitý kvůli podezření z terorismu, ale měl z nich nesporně nejvíce titulů," dodal.

Dvaatřicetiletý Čamsulvarajev pocházel z Machačkaly, metropole autonomního Dagestánu na jihu Ruska, ale kvůli tvrdé konkurenci o nominaci do ruské reprezentace přijal ázerbájdžánské občanství. Ve váhové kategorii do 74 kilogramů zvítězil v roce 2009 na mistrovství Evropy, kde získal i tři bronzové medaile z let 2007, 2008 a 2010. Z mistrovství světa v letech 2007 a 2009 si odvezl bronz a stříbro. Na olympiádě v Pekingu neuspěl, protože jej vyřadil jiný Dagestánec, který zápasil v dresu Běloruska.

Po zanechání sportovní kariéry se Čamsulvarajev podle tisku v roce 2014 přidal k bojovníkům IS.

Podle analytičky Joanny Paraszczukové, která se specializuje na působení Kavkazanů v IS, zaútočil americký dron před několika dny nedaleko Mosulu na auto s šesti předpokládanými členy IS. Všichni zahynuli, včetně Čamsulvarajeva a populárního dagestánského kazatele Muchammada Achmedova.

Autonomní Dagestán patří mezi nejvíce neklidné oblasti na severním Kavkaze, odkud v posledních letech stovky islamistů odešly bojovat do Sýrie a Iráku.

Achmedov do Sýrie přicestoval loni ze Saúdské Arábie, když byl vyloučen z islámské univerzity v Medíně, podobně jako několik dalších dagestánských studentů. Dříve prý neměl v Rusku žádné potíže s úřady.

Nálety mezinárodní koalice usmrtily za 30 dní 18 velitelů IS

Letecké údery mezinárodní koalice pod vedením Spojených států za posledních 30 dní usmrtily 18 velitelů Islámského státu (IS), který působí v Iráku a v Sýrii. Třináct z nich bylo zabito v Mosulu, druhém největším iráckém městě, které drží islamisté již od roku 2014. Uvedl to mluvčí mluvčí amerických sil v Iráku a v Sýrii John Dorrian.

Dorrian na briefingu na americkém ministerstvu obrany prohlásil, že cílem náletů byly pozice vojenských velitelů, těch, kteří mají na starosti zahraniční bojovníky i komunikaci mezi jednotkami radikálů.

Koalice v čele se Spojenými státy podniká v Sýrii a Iráku letecké údery od léta 2014. Rusko vyslalo vojenský kontingent do Sýrie loni v září. V polovině letošního března prezident Vladimir Putin oznámil, že se část ruských jednotek ze země stáhne.