Ruská diplomacie vyzvala EU, aby se ve vzájemných vztazích vrátila k pragmatické spolupráci založené na společných zájmech. Na sankce ministerstvo zatím žádnými protisankcemi nereagovalo. Nevyloučilo ale, že to může udělat v budoucnu.

Osmadvacítka v pátek rozšířila seznam osob, které mají zákaz vycestovat do zemí unie. K 21 jménům, která se ocitla na sankčním seznamu v pondělí, přibylo dalších 12 osob, mimo jiné ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin nebo poradci prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov a Sergej Glazjev. Unie dále Rusku pohrozila, že pokud bude situaci na Ukrajině dál vyhrocovat, sáhne i k hospodářským sankcím.

Smlouva o anexi podepsána

Rusko tentýž den ukončilo ústavní proceduru připojení Krymu k Rusku. Smlouvu o anexi ratifikovala horní komora parlamentu a pak ji podepsal i prezident Putin.

Ruské ministerstvo zahraničí se dnes v jiném prohlášení vyjádřilo i ke schválené misi pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině, která prý může pomoci Kyjevu překonat „interní ukrajinskou krizi". První ze stovky pozorovatelů by díky změně postoje Moskvy mohli na Ukrajinu zamířit už dnes, na Krym ale vpuštěni nebudou.