V Bruselu je naopak šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová, která již rokovala s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, odpoledne ji pak čeká přijetí u předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Sturgeonová po setkání se Schulzem prohlásila, že Skotsko je odhodláno i přes brexit setrvat v Evropské unii. Schulz řekl, že skotskou první ministryni vyslechl. Jednal s ní také šéf socialistů v europarlamentu Gianni Pitella, který vyjádřil sympatie skotské situaci, řekl ale, že je to vnitřní záležitost Spojeného království.

Londýn prozatím nemá oficiální strategii pro vyjednávání s unií. Britský ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Crabb, který se uchází o post předsedy Konzervativní strany, a tím i o úřad premiéra, dnes oznámil, že jako ministerský předseda bude regulovat přistěhovalectví. Odmítl také vypsat možné druhé referendum o EU, podle něj je výsledek naprosto jasný, proto se jím bude jeho případná vláda řídit.

Změny ve vedení zřejmě čekají i opoziční Labouristickou stranu, jejíž předseda Jeremy Corbyn by se během dneška mohl dozvědět jména vyzývatelů. Podle BBC se očekávají dva protikandidáti – místopředseda strany Tom Watson a někdejší stínová ministryně obchodu Angela Eagleová. Corbyn dobrovolně odstoupit nehodlá, o jeho osudu tak očividně rozhodne vnitrostranické hlasování.

Budoucí postup si dnes ujasňuje také 27 unijních států bez Británie. Český premiér Bohuslav Sobotka před jednáním řekl, že očekává debatu o taktice rozhovorů s Londýnem. Německá kancléřka Angela Merkelová ani francouzský prezident François Hollande se po příjezdu do budovy Evropské rady nijak nevyjádřili, litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová ale řekla, že za klíčovou nyní požaduje jednotu bloku.

K očekávaným reformám EU se mezitím vyslovil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který chce od členských států přísnější dodržování rozpočtové disciplíny. Uvažuje mimo jiné o tom, že by Evropa měla možnost odmítnout návrhy rozpočtů svých členů.

Po propadu po čtvrtečním referendu se dále zotavují akciové trhy v kontinentální Evropě i v Británii. Britské akcie podporuje výhled na delší období, v němž bude Londýn s EU jednat o podmínkách odchodu. To od úterý přispívá ke stabilizaci kurzu britské libry, která v pátek a v pondělí klesla na minima za 31 let.