"Jen ve čtvrtek zemřeli v důsledku prochladnutí tři lidé, všichni muži a čtyřicátníci," uvedla televize TVN 24 a dodala, že od 1. listopadu 2016 v důsledku nízkých teplot zemřelo již 46 Poláků. Další dva lidé se otrávili oxidem uhelnatým, když si zatopili, aby se ohřáli. V této sezoně jde již o 23 úmrtí tohoto typu.

Úřady apelují na lidi, aby si všímali nejen sebe, ale i svého okolí a k potřebným přivolávali pomoc přes tísňové linky.

Horští záchranáři v Tatrách vzhledem k "arktickým mrazům", kdy ručička teploměru místy ukazuje 25 stupňů pod nulou a dále klesá, radí turistům nevycházet na túry. A to i kvůli třetímu stupni lavinového nebezpečí, které v pětistupňové škále znamená velmi zrádnou situaci a značné nebezpečí.

Čtěte také: Evropu ochromil mráz. Letiště ruší lety, Německo už počítá ztráty

Ve Lvovské oblasti podlehli prochladnutí čtyři lidé, oznámil dnes náměstek ukrajinského ministra zdravotnictví Oleksandr Linčevskyj podle televize 112. Další padesátka lidí kvůli prochlazení a omrzlinám vyhledala lékaře. Nejvíce případů je podle něj na Volyni a v Zakarpatí na západě země.

Silné sněžení mezitím komplikuje dopravu především na jihu Ukrajiny. Meteorologové počítají s postupným oteplováním až od úterka příštího týdne.

Přečtěte si: Krkonoše a Jeseníky hlásí lavinové nebezpečí. Nedoporučují hřebenové túry