Patovou situaci zvýraznilo rozhodnutí jihoafrické vlády zrušit všechny lety mezi Harare a Johannesburgem, které opětovala i druhá strana sporu. Zimbabwská letadla včetně posádek tak byla nucena zůstat v JAR a zrovna tak piloti společnosti South African Airlines museli nedobrovolně přenocovat v Harare.

V Pretorii se mezitím shromáždili demonstranti požadující, aby byla Grace Mugabeová vydána spravedlnosti. Manželka zimbabwského diktátora se v sobotu neukázala na summitu Jihoafrického rozvojového společenství, kde měla zastupovat svou zemi. Svou neúčast nijak neospravedlnila.

Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Mugabe musel k doktorovi. I v 93 letech chce ale vést Zimbabwe dál

Na počátku všeho byl elektrický kabel se zástrčkou, kterým dvaapadesátiletá Mugabeová dvacetiletou Engelsovou zmlátila. „Mojí jedinou myšlenkou v tu chvíli bylo, že se musím dostat z toho pokoje, jinak mě ta ženská zabije,“ popsala pro BBC osudové okamžiky modelka.

Snímky zveřejněné na sociálních médiích ukazují řeznou ránu na čele modelky, která si údajně vyžádala 14 stehů. Engelsová tvrdí, že utrpěla i další rány do zátylku. Bití se nevyhnuli ani synové zimbabwského diktátora, kteří byli s Engelsovou na pokoji.

Ilustrační foto.
Zimbabwe pořádá výprodej slonů

Mugabeová přišla s jinou verzí celé události. Podle ní to byla ona, kdo se stal obětí útoku, a došlo k tomu nikoli v luxusním hotelovém pokoji v Johannesburgu, nýbrž v bytě ve městě Sandton, a to za přítomnosti jejích tělesných strážců.

Proti udělení diplomatické imunity protestuje lidskoprávní hnutí AfriForum, které vystupuje na straně Engelsové. Podle jeho stanoviska by to znamenalo znesvěcení tohoto institutu. „Vláda by měla jednak chránit své vlastní občany, jednak postupovat v souladu se zákonem,“ je přesvědčen ředitel hnutí Kallie Kriel. AfriForum hrozí, že podá stížnost k nejvyššímu soudu.

Ilustrační foto
Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Podle Gerrieho Nela, právníka Engelsové, který vystupoval například ve známém případu paralympijského běžce Oscara Pistoriuse, rodině nabídla neznámá osoba úplatek. Za peníze měla Engelsová své obvinění stáhnout.

Vznětlivá a panovačná Mugabeová musela diplomatickou imunitu využít už v roce 2009 poté, co byla obviněna z napadení hongkongského novináře.

V Jihoafrické republice (JAR) žijí tři miliony Zimbabwanů. Jejich počet vzrost zejména v posledním dvacetiletí, kdy Mugabeho politika přivedla kdysi relativně prosperující africkou zemi k rozvratu. Pro JAR proto není strategicky výhodné severního souseda naštvat. O Mugabeové se totiž hovoří jako o možné budoucí vládkyni Zimbabwe.