Studentky z berlínské školy vyprávěly o svém zkušenosti pro německé Deutschlandfunk radio. Jejich příběh přináší server BBC.

Čtyři z nich, které měly během výletu na hlavě muslimské šátky, se setkaly s ostrými rasistickými a nenávistnými reakcemi.

Jedna z nich uvedla, že na ulici v Lublinu jí lidé plivali do tváře. Policista stojící opodál se tvářil, že nic nevidí.

Skupina Voice of Baceprot z Indonésie mezi mladými muslimy rebeluje
Konec stereotypů. Mladé muslimky hrají trash metal

Další dívka uvedla, že během nakupování v obchodě hovořila telefonicky se svým bratrem v perštině. „Přišli ke mně a řekli mi, jestli bych mohla odejít, že vyrušuji ostatní lidi. Odvětila jsem: proč? Jen proto, že mluvím persky a jsem cizinec? Ano, zněla odpověď." 

S podobným zacházením na veřejnosti se setkala i jejich spolužačka při fotografování památek ve městě Lodz. „Přišla ke mně žena a křičela na mě vypadni! Přitom mě polila svým pitím, které měla v ruce, přičemž mi polila foťák," uvedla.

V centru města jim podle jejich slov jeden trhovec například odmítl prodat vodu, protože jsou cizinci.

Kybernetický útok, ilustrační foto
Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Pro mnoho muslimů je holocaust zajímavé téma, jelikož se řada jeho přeživších usadila na území Palestiny, které se stalo později součástí státu Izrael.

Školní výlet organizoval Německý pamětní sbor holocaustu. Jeho ředitel Hans-Christian Jasch k tomu řekl: „Jsem šokován, že mládež se setkala s takovýmto zacházením. Zejména na výletě, jehož smyslem bylo studovat téma rasismu. Je to samozřejmě smutné," uvedl s tím, že si hodlá stěžovat polské ambasádě v Berlíně.

Školní skupina navštívila bývalé koncentrační tábory Majdanek a Treblinka a města Varšavu a Lodz, kde žila před válkou početná židovská komunita.

Polská nacionalistická vláda odmítá přijímat muslimské uprchlíky s argumentem, že by mohli vyvolat nepokoje s polskými katolíky.

Ilustrační foto.
Ve francouzském Cannes mohou muslimky na pláž opět v burkinách