Švýcarské úřady požadují od žadatelů o občanství, aby byli dobře integrováni do švýcarské komunity a demonstrovali svou oddanost Švýcarsku, jeho institucím a respekt vůči švýcarským zákonům.

Ilustrační foto.
Švédská muslimka odmítla na pohovoru podat ruku muži. Soud se jí zastal

Muž a žena, jejichž národnost nebyla zveřejněna, ale místní média uvedla, že pochází ze Severní Afriky, podstoupil řízení už na jaře. Při něm nejen, že odmítli podat ruku úředníkům opačného pohlaví, ale i jim odpovídat na otázky.

Starosta města Lausanne. Gregoire Junod, kde muslimský pár o občanství žádal, řekl agentuře AFP, že svoboda vyznání byla zakotvena do místní zákonů, ale „náboženské praktiky nestojí nad zákonem.“

Ředitelka Ivanka Kohoutová (v modrém kabátu) se svými studenty a podporovateli.
Somálka prohrála. Zákaz nošení hidžábu nebyl diskriminací, tvrdí soudce

Úřady zdůraznili, že pár nebyl dotazován na svou víru, ale podle místních médií byla zřejmá. Jejich žádost pak nebyla zamítnuta kvůli jejich náboženství, ale kvůli jejich nedostatku respektu k rovnosti mužů a žen.

„Ústava a rovnost mezi muži a ženami převažují nad bigotností," uvedl místostarosta města Pierre-Antoine Hilbrand, který byl součástí komise, před kterou byla dvojice zpovídána.

Evropa se zdraví podáním ruky

Není to však poprvé, kdy odmítnutí podání ruky vyvolalo ve Švýcarsku kontroverzi. V roce 2016 švýcarská střední škola dočasně vyloučila dva muslimské chlapce, kteří odmítli potřást rukou své učitelce.

V sousední Francii letos v dubnu zamítli občanství poté, co odmítla podat ruku úředníkovi při ceremoniálu, na kterém jí mělo být uděleno. Naopak ve Švédsku tento týden vysoudila muslimka odškodné za to, že byla odmítnuta na pracovním pohovoru, když odmítla pozdravit potřesením ruky.

Norský protiimigrační politik Per Sandberg má poměr s Íránkou Bahareh Letnesovou. Z úřadu musel rezignovat i proto, že mu podle premiérky Erny Solbergové chybí "selský rozum".
Norský protiimigrační politik má poměr s Íránkou. Zemí hýbe kauza Sandberg