Sedmatřicetiletý muž, u něhož deník Iran Daily uvádí jen jméno Alírezá, byl odsouzen k trestu smrti za obchodování s drogami. Minulý týden byl oběšen ve věznici ve městě Bodžnúrd na severovýchodě země.

Po 12 minutách v oprátce ho vězeňský lékař prohlásil za mrtvého a tělo bylo převezeno do márnice. Následujícího dne si ale jeden ze zřízenců všiml, že muž ještě dýchá a byl převezen do nemocnice.

Hrdelní trest nebyl vykonán

Odsouzenci nicméně hrozí nová poprava. Někteří soudci totiž prosazují názor, že hrdelní trest v jeho případě nebyl úplně vykonán. Jiní naopak prohlašují, že by nová poprava byla nezákonná.

„Když je někdo odsouzen k smrti, musí umřít poté, co je trest vykonán. Tento muž ale žije, dá se tedy říci, že trest nebyl vykonán," vysvětlil v íránském deníku soudce Nurolláh Azíz Mohammádí.

Není možné ho zopakovat

Řada soudců a advokátů ale vyzvala ministra spravedlnosti ajatolláha Sádeka Larídžáního, aby byl odsouzenec ušetřen.

„Náš zákon neřeší případ člověka, který přežije o 24 hodin oběšení. Protože trest byl vykonán, není možné ho zopakovat," tvrdí advokát Abdolsamad Choramšahí.

Bývalý soudce Mohammad Hosejn Šamlú poukazuje v dané souvislosti v deníku Šargh na trest smrti ukamenováním, při němž „odsouzený, který přežije, nemůže být znovu popraven". Odsouzenci k smrti ukamenováním jsou ušetřeni, když se jim podaří vyprostit z jámy, do níž jsou zahrabáni – muži po pás a ženy po prsa.

Organizace Amnesty International vyzvala Teherán, aby daného odsouzence neposílal podruhé na šibenici. V prohlášení zdůraznila, že perspektiva druhé popravy „jenom zvýrazňuje krutost a nelidskost trestu smrti".

Právo šaría

Podle Amnesty International bylo v Íránu od začátku roku popraveno nejméně 508 lidí. Podle islámského práva šaría, které v Íránu platí, se hrdelní trest vztahuje na vraždu, znásilnění, ozbrojenou loupež, obchodování s drogami a cizoložství.

Írán patří spolu s Čínou, Saúdskou Arábií a USA ke státům, v nichž se provádí nejvíce poprav na světě. Mezinárodní organizace na obranu lidských práv tuto skutečnost opakovaně kritizují, Teherán ale tvrdí, že popravy jsou zásadní pro udržení pořádku v zemi.