Trpělivostí se musí obrnit zejména pasažéři autobusů a řidiči kamionů, kteří stráví na hranicích i více než dvě hodiny. Podobná situace jako na přechodu Macelj je i na dalších místech a slovinská policie doporučuje využít k cestě menší hraniční přechody, kde je ale čekání jen o málo kratší.

Schengenbus
Opět hraniční kontroly? Naštěstí jen cvičně

Zdržení způsobila nová pravidla, podle kterých musejí všichni cestující na hranicích schengenského prostoru projít pečlivou kontrolou. Nyní mají být systematicky prověřovány a s odpovídajícími databázemi srovnávány veškeré doklady, a to jak při odjezdu, tak u příjezdu do unijního prostoru bez vnitřních hranic.

Ilustrační foto
Ukrajinci můžou do Schengenu bez víz, rozhodl dnes europarlament

Dnešní kolony jsou jen první zkouškou nového systému, větší nápor na policisty na hranicích má přijít teprve během víkendu a zejména příští týden. O velikonočních svátcích totiž bývá pravidelně silnější provoz a právě Velikonoce tak naznačí, jak bude situace na chorvatsko-slovinských hranicích vypadat během letních prázdnin.

Migranti, ilustrační foto.
Chorvatsko zadrželo dodávku s migranty přiotrávenými zplodinami

Turisty hojně navštěvované Chorvatsko přitom dosud není členem Schengenu, cestu do unijního prostoru bez hraničních kontrol balkánské zemi zkomplikovala migrační vlna před dvěmy roky. Záhřeb tehdy organizoval převoz uprchlíků ze srbsko-chorvatské hranice do Slovinska a podle chorvatských médií tento krok výrazně zbrzdil už předtím nevelkou ochotu Bruselu přijmout zemi do schengenského prostoru.