Turecký ministr vnitra Efkan Ala dnes uvedl, že z celkového počtu více než čtyř desítek obětí bylo 19 cizinců. Jejich národnost neupřesnil. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová sdělila, že Černínský palác nemá informace, že by mezi oběťmi byli Češi.

Podle dřívějších zpráv zahynulo mimo jiné šest občanů Saúdské Arábie, dva Iráčané, Číňan, Jordánec, Tunisan, Uzbek, Íránec a Ukrajinka. Tři z cizinců měli dvojí občanství. Podle šéfa firmy TAV Airports Holding, která provozuje Atatürkovo letiště v Istanbulu, zemřelo při útocích deset zaměstnanců letiště.

V noci na dnešek turecká média zveřejnila fotografie tří údajných atentátníků tak, jak je zachytily letištní bezpečnostní kamery. Jeden z nich měl i za letního počasí teplou bundu, druhý měl na sobě sako. Turecký deník Hürriyet tvrdí, že jeden z pachatelů útoku byl Rus původem z Dagestánu, který přijel do Turecka asi před měsícem s falešným pasem. Jiná turecká média o něm referují jako o Čečenci, který se dostal do Turecka loni ze syrské Rakky, bašty organizace Islámský stát.

Právě Islámský stát (IS) podezírá turecká vláda ze zodpovědnosti za atentát, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil. V řadách IS bojuje podle deníku The Daily Telegraph na 2000 džihádistů ze severního Kavkazu, přičemž mnozí jsou veteráni čečenských válek. Jako sebevražední atentátníci z řad IS při útocích na cizince však nejsou Čečenci příliš proslulí.

Britský deník The Daily Telegraph připomněl, že ve středu uplynulo druhé výročí ode dne, kdy radikální sunnitská organizace IS vyhlásila chalífát (vládu hlavy muslimské obce) na územích v Iráku a v Sýrii.

Policie po útoku vyslechla mimo jiné taxikáře Mahmuta Bağişe, který atentátníky na letiště přivezl asi půl hodiny před útokem. Podle deníku Hürriyet vypověděl, že muži mezi sebou mluvili cizím jazykem a měli tři batohy a kufr.

Sled událostí úřady oficiálně nepopsaly. Podle světových tiskových agentur se jeden z útočníků odpálil v příletové hale, jeden pronikl o patro výš a odpálil se v odletové hale. Třetí má na svědomí explozi před vchodem, která způsobila nejvíc obětí.

Turecké úřady tvrdí, že bezpečnostní opatření na třetím nejrušnějším evropském letišti, kterým loni prošlo 61 milionů pasažérů, neselhala. "Když se teroristům nepodařilo projít přes bezpečnostní skenery u vchodu, vrátili se pro zbraně a na kontrolní stanoviště pak začali střílet," prohlásil turecký premiér Binali Yildirim.

Turecká policie dnes v souvislosti s útoky zadržela při rozsáhlé razii v Istanbulu a Izmiru 22 lidí. V několika istanbulských čtvrtích zasahovala současně na 16 adresách, kde zadržela 13 lidí, z toho čtyři cizince.

Útok v Istanbulu je druhým nejhorším na letišti v historii

Výběr teroristických útoků na letištích (řazeno podle počtu obětí):

  • 37 obětí (24. ledna 2011, Moskva) - Sebevražedný útočník odpálil nálož v příletové hale moskevského letiště Domodědovo. Na místě zahynulo 35 lidí a do nemocnic bylo převezeno na 70 lidí, z nichž dva zemřeli. Atentát spáchal dvacetiletý mladík ze severokavkazského Ingušska Magomed Jevlojev. K útoku se přihlásil vůdce muslimských povstalců Doku Umarov.
  • 36 obětí (28. června 2016, Istanbul) - Nejméně 36 mrtvých a téměř 150 zraněných si vyžádal útok tří sebevražedných atentátníků na Atatürkově letišti v Istanbulu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima se na základě dosavadních zjištění zdá, že za masakrem na jednom z nejrušnějších letišť v Evropě stojí radikální hnutí Islámský stát. Atentátníci přijeli na letiště taxíkem. Všichni tři začali střílet a poté se vyhodili do povětří.
  • 26 obětí (30. května 1972, Tel Aviv) - Při útoku na letišti Lod (dnes Ben Gurionovo letiště) zemřelo 26 lidí, většinou poutníků z Portorika. Atentát spáchala trojice příslušníku japonské Rudé armády, najatá Lidovou frontou pro osvobození Palestiny. Útočníci přiletěli z Říma převlečení za hudebníky, v pouzdrech houslí ale měli zbraně, čs. samopaly vzor 58 a granáty. Přežil jediný ze tří útočníků, Kozo Okamoto, původně odsouzený k trojnásobnému doživotí, nakonec ale propuštěný po 13 letech.
  • 26 obětí (8. června 2014, Karáčí) - Na mezinárodní letiště v hospodářské metropoli Pákistánu zaútočilo ozbrojené komando, jejích cílem byl méně využívaný terminál pro VIP cestující. Při téměř šestihodinových bojích s bezpečnostními silami zemřelo 26 lidí a deset útočníků. K útoku se přihlásila pákistánská odnož hnutí Taliban a s ní spolupracující extremistické Islámské hnutí Uzbekistánu (IDU).
  • 19 obětí (27. prosince 1985, Řím a Vídeň) - Palestinští teroristé zaútočili téměř ve stejnou chvíli na letištích v Římě a Vídni na lidi čekající u přepážek izraelských aerolinek. Atentátníci, kteří použili útočné pušky a granáty, zabili v italské metropoli zabili 16 a v Rakousku tři lidi. Tři ze čtyř útočníků Římě zastřelila izraelská ochranka, poslední byl zraněn a zadržen. Rakouská policie pak zabila jednoho a zadržela dva útočníky. Za útokem stál teroristický vůdce abú Nidal.
  • 16 obětí (22. března 2016, Brusel) - Sebevražedný bombový atentát na bruselském letišti Zaventem si vyžádal 16 lidských životů, se odpálili dva sebevražední atentátníci. Přibližně o hodinu později se třetí atentátník odpálil ve stanici metra Maalbeek. Celkem při obou útocích, nejhorších v belgické historii, ke kterým se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS), zemřelo 32 lidí a tři útočníci.

Útok na letišti byl nejkrvavější teroristickou akcí v Istanbulu

Výběr největších teroristických útoků v Turecku v uplynulých letech (úterní střelba a exploze na istanbulském Atatürkově letišti připravily o život nejméně 36 lidí; řazeno dle počtu obětí; nad deset obětí za posledních 15 let):

102 mrtvých

10. října 2015 – Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi armádou a kurdskými separatisty. Podle prokuratury stál za útoky Islámský stát (IS).

52 mrtvých

11. května 2013 – Při dvou pumových explozích v Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno. Za útokem pravděpodobně stál Islámský stát (IS).

37 mrtvých

13. března 2016 – Exploze v centru Ankary si vyžádala i přes 100 zraněných. Úřady z činu viní kurdské separatisty z PKK.

36 mrtvých

28. června 2006 – Střelba a výbuchy na istanbulském Atatürkově letišti připravily o život nejméně 36 lidí a množství dalších lidí utrpělo zranění. Dosavadní zjištění naznačují, že zodpovědnost za masakr nese Islámský stát.

33 mrtvých

20. července 2015 – Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií. K odpovědnosti za útok se přihlásil IS.

32 mrtvých

20. listopadu 2003 – Dva mohutné výbuchy v Istanbulu na britské cíle – u britského konzulátu a u britské banky HSBC; krom nejméně 32 mrtvých i na 400 zraněných.

28 mrtvých

17. února 2016 – Výbuch nastraženého vozidla s bombou v centru Ankary byl namířen proti vojenské koloně. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě.

27 mrtvých

15. listopadu 2003 – Dvě nálože v autech explodovaly před synagogami v centru Istanbulu; zabily 27 lidí včetně atentátníků a na 300 dalších zranily.

13 mrtvých

12. ledna 2016 – Výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů IS.

12 mrtvých

7. června 2016 – Automobil naložený výbušninou vybuchl poblíž historického centra Istanbulu a místní univerzity v okamžiku, kdy kolem něj projížděl policejní autobus. zahynulo 12 lidí. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).