Kauza Nóos, v níž dnes stanulo před soudem kvůli zpronevěře veřejných peněz či daňových podvodů celkem 18 lidí, vypukla před pěti lety. Tehdy se objevilo podezření, že manžel princezny Cristiny, bývalý vrcholový házenkář Iňaki Urdangarin, defraudoval veřejné peníze. Jako spoluředitel nadace Instituto Nóos, podporující sportovní projekty v Katalánsku, prý v letech 2004–2006 využíval svého tehdejšího titulu vévoda z Palmy k získávání kontraktů od regionálních vlád, na něž pak najímal spřízněné firmy a příjmy přesouval do daňových rájů. Celkem tak údajně zpronevěřil asi šest milionů eur (asi 162 milionů Kč).

Vyvádění peněz z nadace se podle vyšetřovatelů dělo přes firmu, v níž Cristina figurovala jako spoluvlastník. Princezna toto obvinění ale odmítla s tím, že o manželových aktivitách nevěděla. Soudce již dříve stíhání princezny v některých věcech zastavil, ale rozhodl, že může být obviněna z daňových podvodů. Jelikož nynější obvinění nevznesl státní zástupce, ale organizace Manos Limpias (Čisté ruce), může být nyní Cristina obvinění zproštěna. Využit má být precedens z kauzy Botín z roku 2007.

Podle španělského práva může být v případě Cristiny použit předchozí rozsudek Nejvyššího soudu, jímž bylo v roce 2007 zastaveno stíhání ředitele španělské banky Santander Emilia Botína. Také tento, dnes již zesnulý, bankéř byl obviněn „jen lidovou mocí", respektive Asociací pro obranu investic a klientů, což španělský trestní řád umožňuje.

K požadavku Cristininy obhájkyně na aplikaci precedentu Botín se dnes odpoledne u soudu v Palma de Mallorca připojil i protikorupční prokurátor Pedro Horrach. „Není možné, aby (organizace) Manos Limpias suplovala vůli poškozených," prohlásil Horach s odkazem na to, že poškozený byl stát. A ten podle něj navrhuje zastavení stíhání princezny Cristiny.

Velký zájem médií

Dnešního, pro Španělsko historického soudu, se účastní tolik obhájců a novinářů, že musel být přesunut ze soudní budovy do komplexu na předměstí Palma de Mallorca, který se normálně používá k velkým školením státních úředníků. Soud se koná na Baleárech, protože mnoho z kontraktů, jež jsou předmětem kauzy, se týká právě těchto španělských ostrovů.

Princezna či její manžel, kteří se na dnešní jednání dostavili, během prvních dnů zřejmě nedostanou před soudem slovo. Očekává se, že proces potrvá asi půl roku.

Padesátiletá Cristina, princezna bourbonská a řecká, je až šestou v nástupnické linii. Do loňského června užívala i titul vévodkyně z Palmy. Ten jí ale kvůli soudnímu vyšetřování královským dekretem odebral její bratr, král Felipe VI., který na španělském trůnu nahradil jejich otce Juana Carlose I.