Otec atentátníka podle BBC Američany upozornit hlavně na to, že syn zastává extremistické názory. Nejmenované americké zdroje potvrdily, že na Umara Abdula Mutallaba byl v USA založen spis, ale informace, které měli Američané k dispozici, neopravňovaly k tomu, aby byl Mutallab zanesen na seznam osob, jež nesmějí vstoupit na palubu amerických letadel.

Podle BBC britská policie prohledává i byt v elegantní londýnské čtvrti, kde Mutallab údajně bydlel, když svého času v britské metropoli studoval.

Rodina mladého Nigerijce dnes vydala prohlášení, v němž tvrdí, že s Umarem ztratila kontakt, když studoval v zahraničí, a že na jeho zmizení upozornila asi před dvěma měsíci bezpečnostní agentury. Jedna z agentur byla prý nigerijská a druhá zahraniční.

Tvrdil, že je z Al-Káidy

Umar Abdul Mutallab svou pouť do USA začal v pátek v nigerijském Lagosu, odkud linkou společnosti KLM cestoval do Amsterodamu. Tam na letišti Schiphol prošel tranzitem a pokračoval v letu do Detroitu. Před přistáním se pokusil letadlo zničit výbušninou. Jeho snahu zmařil spolucestující. Po neúspěšném útoku byl v sobotu v USA oficiálně obviněn z pokusu zničit letadlo airbus A330. Navíc měl Mutallab tvrdit, že patří k teroristické síti Al-Káida.

Obvinění z pokusu zničit letadlo si třiadvacetiletý Mutallab vyslechl od soudce v nemocnici, kde se léčí z popálenin, které při pokusu o odpálení nálože v letadle utrpěl. Soudce poté oznámil, že mu bude přidělen veřejný obhájce, a termín prvního slyšení stanovil na 8. ledna 2010.

Čtěte více:
Teroristé chtěli vyhodit do povětří letadlo
USA obvinily Nigerijce z pokusu zničit letadlo