Některé části města jsou tak zničené, že jejich obnova zřejmě nebude možná a obyvatelé je budou muset zcela opustit. Řekl to v pondělí novozélandský premiér John Key. Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály udeřilo v Christchurchi před dvěma týdny. Vyžádalo si zatím 166 mrtvých, záchranáři však nepřestávají pátrat po tělech v troskách budov. Podle úřadů počet obětí zřejmě přesáhne dvě stovky.

"Některé části Christchurche nelze obnovit," řekl podle agentury AP novinářům Key. V některých oblastech jsou podle všeho škody tak velké, že je úřady alespoň v "rozumném časovém horizontu" nedokážou vrátit do původního stavu a lidé je budou muset opustit. Poškozeným úřady nabídnou přechodné bydlení v montovaných domech.

Stovky obchodních domů v centru

Mezi domy určenými k demolici je asi 3300 těch, které byly poškozeny loňským zářijovým zemětřesením. Přestože tehdejší otřesy byly silnější než v únoru, Christchurch vyvázl bez ztrát na životech a s menšími škodami. Zbourat bude také třeba několik stovek obchodních budov v centrální části města.

Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály zasáhlo druhé největší novozélandské město 22. února. Někde se v důsledku otřesů změnila půda v bahno, které postupně vystoupalo k povrchu a přispělo tak ke škodám. Z Christchurche bylo zatím vyvezeno na 260.000 tun bahnité půdy. Podle úřadů město po katastrofě dočasně opustilo asi 70.000, tedy asi pětina jeho obyvatel.

Národní vzpomínkový obřad za oběti katastrofy se uskuteční 18. března. Podle Keye by se ceremonie pod širým nebem mohlo zúčastnit až 100.000 lidí.

Čtěte také: Při zemětřesení si zachránila život skokem pod stůl