Revidovaný plán humanitární pomoci syrskému obyvatelstvu předpokládá více než zdvojnásobení počtu uprchlíků, na 3,45 milionu lidí oproti dnešním 1,6 milionu. Rozeseti jsou v Libanonu, Jordánsku, Turecku, Iráku a Egyptě.

Plán naproti tomu nepředpovídá zvýšení počtu Syřanů uvnitř hranic země, kteří budou potřebovat pomoc od nynějška do konce roku. Jejich počet se pohybuje kolem 6,8 milionu lidí.

Čísla předložená v Ženevě představují prudký nárůst finančních potřeb na krytí humanitární pomoci Syřanům. Na základě předcházejících odhadů OSN uváděla, že bude na ni potřebovat tři miliardy dolarů (asi 58 miliard korun) do konce roku, z nichž navíc dosud získala přísliby jen na 1,4 miliardy dolarů (asi 27,2 miliardy korun) .

„Situace se drasticky zhoršila," řekla dnes podle agentury Reuters šéfka humanitárního programu OSN Valerie Amosová. „Krize se zintenzivnila a rozšířila do většiny oblastí Sýrie."

„Lidské utrpení skrývající se za danými čísly je děsivé a tragické," prohlásila Amosová a poukázala na více než 80.000 obětí konfliktu v Sýrii. „Odhaduje se, že dva roky konfliktu uvrhlo rozvoj Sýrie zpátky o dvě desetiletí," dodala.

Světový program pro výživu (WFP), který od začátku roku dodal do Sýrie 500 milionů potravinových přídělů, očekává od září nárůst svých týdenních výdajů na jídlo pro Syřany ze současných téměř 20 milionů dolarů (asi 386,6 milionu korun) na 36 milionů dolarů ( asi 696 milionů korun). Svůj nynější deficit financí přitom WFP vyčísluje na zhruba 725 milionů dolarů (asi 14 miliard korun).

„Jsou to obrovská čísla. Nejsou udržitelná na dlouhou dobu," řekl náměstek výkonného ředitele WFP Amir Abdulla.

Syrský regionální krizový koordinátor WFP Muhammad Hádí řekl: „Dosáhli jsme v Sýrii stádia, kdy někteří lidé, jestliže nedostanou jídlo od Světového programu pro výživu, tak prostě hladoví."